weby pro nejsevernější čechy

Opylení v botanické zahradě se podařilo. Žlutokap vydal semena

Pěstitelský úspěch zaznamenala liberecká botanická zahrada. Po loňském opylení, které se ukázalo jako úspěšné, vydala letos na jaře rostlina jménem žlutokap semena. Nyní je botanická zahrada může zařadit do své sbírky Index semium a nabídnout tak sémě žlutokapu dalším botanickým institucím.
Liberecký žlutokap je zhruba sto let starý a v Botanické zahradě Liberec se objevil v roce 2002, pyšní se věkem přibližně 100 let. Jeho loňské květenství bylo během libereckého pobytu teprve třetí. Aby se podařilo z rostliny získat semena, bylo zapotřebí ji opylit. Jelikož roste ve skleníku skleníků, kde se hmyz přirozeně nenachází, museli se o tento proces postarat
sami zahradníci. Na konci března 2023 rostlinu ručně opylili a celý rok se čekalo na výsledek.
Z rostliny se podařilo sebrat několik desítek semen.


„Je pro nás velmi důležité, aby návštěvníci vnímali úspěchy zahrady, a snažíme se je ke každému z nich zvát. Jsem ráda, že zájem je opravdu velký a počet návštěvníků roste,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckéhokraje.
Xantorrhoea glauca pochází z Austrálie. Nyní se vysazují jako okrasné rostliny a ve vyhovujících podmínkách se mohou dožívat až tří set let. Květenství této rostliny se v liberecké zahradě nevidí moc často. Proto se pracovníci zahrady o tento úspěch podělili i s návštěvníky a uspořádali několik komentovaných prohlídek, během kterých návštěvníci mohli obdivovat nejen téměř šestimetrovou rostlinu, ale dozvěděli se spoustu zajímavostí, které se ke žlutokapu váží. Například tu, že jeho vylouhovaná květenství se v dávné minulosti používala k přípravě lahodných nápojů.

Tagy