weby pro nejsevernější čechy

Víkend Křišťálového údolí láká i do kostelů a muzeí

V sobotu 15. června bude výjimečně přístupný Kostel narození sv. Jana Křtitele v Horním Polubném, tam visí krásné lustry s broušenými křišťálovými ověsy. Dva menší lustry věnovali kostelu místní obchodníci se sklem Ignáz Friedrich a Augustin Seidl z Polubného. Největší, třípatrový lustr v chrámové lodi pochází z dílny významného jizerskohorského skláře Franze Riedla, vyroben byl v roce 1842.

Za jedním ze dvou dochovaných skleněných oltářů Božího Hrobu v celém Libereckém kraji se můžou lidé vydat do Křišťálového chrámu v Kunraticích u Cvikova. Pečují o něj skláři z hutě Pačinek Glass, kde na návštěvníky také těší.

Na návštěvu své galerie Kotelna zve proslulý sklářský výtvarník Zdeněk Lhotský, otevřena bude i galerie Detesk a po oba dva víkendové dny zdarma Muzeum Českého ráje.

Turnovský Granát otevře svou galerii a očekává návštěvníky i v uměleckém ateliéru pro nejmenší, ti si tam vyzkouší zjednodušenou šperkařskou techniku. Tvořit můžou návštěvníci i ve sdílených dílnách v turnovské Uličce řemesel. Nejen rodiny s dětmi by neměly vynechat jablonecké Muzeu skla a bižuterie, kde je čekají ukázky výroby skleněných květin i oblíbené kreativní dílny a samozřejmě výstavy.

Areál GB Beads a galerie Nisa Factory též v Jablonci nad Nisou je tentokrát tematicky zaměřen na historické skleněné knoflíky. Kreativní návštěvníky čekají samoobslužné tvořivé dílny, v Muzeu korálků jim výrobu původních knoflíků u sklářského kahanu předvede sklářka Ivona Šuchmannová, na místě bude i historička a sběratelka knoflíků.
V Jablonci dále potkáte skláře i na Mezinárodním folklórním festivalu, kterého se účastní například Novotný Glass z Nového Boru.
V Liberci se v Severočeském muzeu třpytí nejdelší skleněný žebřík na světě s vyhlídkou z Křišťálové věže a multimediální instalací o historii českého sklářství, v sobotu je v prodejně Decor by Glassor k vidění výroba foukaných skleněných ozdob.

Za návštěvu stojí určitě i skleněný dům, sídlo společnosti Lasvit v Novém boru a dvě muzea tamtéž. Sklářské muzeum i expozice ve sklárně Novotný. Z Nového Boru to není daleko na návštěvu sklářů z Florianovy hutě.
Ne všechna místa jsou přístupná po oba dva víkendové dny, detailní informace i přesné časy jejich otevření včetně programu naleznete zde:

https://crystalvalley.cz/cs/aktualita/vikend-kristaloveho-udoli-2024

Crystal Valley – Křišťálové údolí

Křišťálové údolí (Crystal Valley) je oblast světově jedinečné koncentrace a pestrosti sklářské, bižuterní, kamenářské a šperkařské tvorby a výroby. Crystal Valley je založeno na dokonalém tradičním řemesle a umu místních lidí, které představuje veřejnosti. Značku Křišťálového údolí prezentuje Agentura regionálního rozvoje Libereckého kraje jako zásadní lákadlo pro místní i turisty z ČR i zahraničí. Kraj je oblíbenou turistickou oblastí, každoročně do něj proto míří tisíce návštěvníků za přírodou a sportem, má ale především unikátní postavení právě ve světě uměleckého skla, bižuterie a šperku. Napříč Libereckým krajem je totiž více než 160 sklářských, bižuterních a šperkařských firem, živnostníků, muzeí a škol, a ti všichni by měli být oblíbeným turistickým cílem. Do projektu Křišťálové údolí je jich v současnosti zapojeno téměř 80. Snahou je podporovat tradiční tvůrce, ale také ukázat jejich práci návštěvníkům v jiném úhlu pohledu, z co největší blízkosti, takříkajíc na dosah ruky.

Tagy