weby pro nejsevernější čechy

Slintající šéfové a sláva nevzdělanosti

Ministerstvo školství páně Plagy postoupilo na nový level. Po dlouhodobém úsilí (jeho i jeho předchůdců) zpochybnit a znemožnit paní matematiku jako maturitní předmět, protože nač umět počítat a logicky myslet po střední škole, když už to umějí stroje, se dostalo i na jazyk český. Učené hlavy (nevím ze kterých škol) se daly dohromady a přišly na to, že u maturity je zbytečná i písemná část zkoušky z jazyka českého, tedy sloh.

Sloh je jistě nanejvýš otravná disciplína, pokud musíte napsat dvoustránkovou úvahu o tom, co jste dělali o prázdninách na zahradě, ale jeho znalost jistě prospěje ve chvíli, kdy máte napsat pracovní email, aniž by se do něj naflákalo tucet smajlíků, nebo svůj životopis (bez internetových udělátek), nedejbože s motivačním dopisem. Také je pro mě záhadou, jak takový zkoušený maturant pozná v textu třeba přívlastkovou větu vedlejší, aniž by byl schopen napsat třicet souvislých vět byť s jedinou sdělenou myšlenkou. A takových příkladů potřeby slohu bychom jistě našli spoustu, nemluvě o tom, jaký to má později dopad na mluvený projev. Dříve narození možná vzpomenou na úsměv, který vzbuzoval náš kosmonaut Remek, když v projevu z oběžné dráhy Země dělal mezi každým slovem to pověstnéééé, ééé, ééé, neschopen se vymáčknout. Dnes už je to málem televizní standard, kdy studovaní politologové, sociologové či jiní vědci před kamerami vydávají, poulíce oči, stejné zvuky. Jak asi vypadají jejich přednášky.

Nikoliv rušit sloh, ale naopak! Volám! Sloh zachovat a ještě rétoriku a veřejné vystupování k povinnostem přidat! Ale můj hlas je slabý a nevýznamný. Ministerstvo to vidí jinak a politici potřebují svým líným voličům jít na ruku. To je současná cesta. Nedávno jsem viděl malé dítě, jak na klíně svých rodičů třímá tablet. Ještě trochu slintajíc šmrdlalo prstem po obrazovce tak bravurně, jak to ani jeho rodiče nesvedli. Prozatímní dětská negramotnost ho vůbec neomezovala. Představil jsem si u něho nějakou obstarožní sekretářku, která ještě umí číst a psát, a hle – z fleku to může být třeba prezident nebo ministr.

 

Tagy