weby pro nejsevernější čechy

Vedení města občany miluje a mohou přijít kdykoliv, pan primátor se těší. Ústí, advent 2018

Když v kultovním díle Studna seriálu Třicet případů majora Zemana zavraždil otec Brůna svou ženu a chystal se sprovodit ze světa i svého syna, tak mu říkal, že bude dobře. Pokud si hovorově vystupňujeme příslovce dobře, tak nám vyjde líp, přesně tak jak to slibovalo ANO. A nejeden Ústečan si poslední dobou říká, že by mu radši bylo dobře se starým Brůnou než líp s ANO.

Ale co je to za demokracii, když se vedení města bojí občanů?

Politologové po celém světě se shodují, že demokracie je opravdu složitý pojem a každý pod ním vidí něco trochu jiného. Ale pokud je opravdu na něčem shoda, tak jsou to čtyři důležité parametry, a to fungování politické opozice, politická reprezentace, participace občanů a odpovědnost politiků. Pokud si nalijeme čistého vína, tak si musíme přiznat, že z toho vlastně v Ústí nefunguje nic. Rozložení politických sil by odpovídalo tomu, aby Pro Ústí jako nejsilnější opoziční hnutí mělo výraznější, ne — li hlavní zastoupení ve výborech a komisích magistrátu. A ono to tak samozřejmě není, koaliční smlouva explicitně svěřuje vlivné výbory komunistům, de facto výměnou za toleranci, takže opozice je vlastně mrtvá. Koalice má klid a zbytek si koupí. Mluvit o reprezentaci asi nemá smysl vůbec, protože výbory jsou opozici zavřené. A jak to je s tou odpovědností a participací občanů?
Pan primátor svou kupeckou aférou zahájil výkon mandátu přímo grandiózně. V mezičase dokázal vyhrožovat opozičním zastupitelům vyhazovem z práce (jakkoliv řekl, že určitě ne) a řešit majetkové poměry jejich babiček, což s nebetyčnou drzostí komparoval se svým pozemkovým superkšeftem. Očekávání tak byla opravdu vysoká a zavřené první zastupitelstvo jen potvrdilo nastavenou laťku. Holota zkrátka poběží za povozem a nebude rušit hraběnky a hrabátka při hodech. Samozřejmě se vše stalo omylem, vedení města občany miluje a mohou přijít kdykoliv, pan primátor se těší.
Až na to, že další zastupitelstvo bylo z důvodu větší otevřenosti svoláno na komfortní termín v pondělí (17/12/2018) od 10:00. To si pracují lid jistě zavýskne radostí, poskočí a řekne zaměstnavateli, že dneska kašle na fachu a jde na zastupko, že chce vidět, jak bude líp. A nadšení zaměstnavatelé ještě půjčí služební vozy, protože s ANO přišel blahobyt a jeden den v týdnu to přece nikoho nezabije.
A teď vážně. Koho z vás pustí z práce v pondělí dopoledne, protože chcete vidět zastupitelstvo? Asi málokoho. Pokud jste šikovní kamuflážníci, máte volněji atd., tak možná v kanclu zvládnete koukat na online přenos. Ale jak dlouho? Podle všeho nejbližší čtyři roky ne, protože na pořadu dne bylo schvalování nového jednacího řádu. Omylem neobsazená místa z minulého zastupitelstva byla běžným smrtelníkům navždy uzavřena, napříště pouze na balkón, nebo do předsálí. Online přenosy taky radši zrušit. Stejně jako omezit prostor pro vystoupení občanů v rámci zastupitelstva. Prostě nekecáme, makáme. S tou odpovědností vůči občanům to tak nebude úplně žhavé.
Tady už jeden určitě začne kroutit hlavou, že to musí být hloupý vtip v roce 2018. Snad máme tu demokracii, ne? Ale co je to za demokracii, když se vedení města bojí občanů? Právě těch, kteří jsou podle ústavy původci moci? Magistrát je ale uzavřen i malým dětem, ještě ani ne školou povinných. Jejich sbor totiž vystupoval na vánočních trzích na Lidickém náměstí a dle zvyklosti mělo být malým dětem poskytnuto zázemí. Jenže děti, řečeno terminologií ANO, zřejmě nemakají, proto si nezaslouží vstup na území magistrátu. Vedení města tak nechalo dětský sbor dlouhé desítky minut čekat na mrazu. Byl to prý omyl a vedení města požádá, aby byl dětem příště umožněn vstup. Ano, vedení města požádá, aby někdo mohl na magistrát! Neuvěřitelné. Takhle se pomalu likviduje demokracie.
Ale nalijme si čistého vína, tyhle momenty nejsou to nejbizarnější z ústecké politiky nedávných dní. Mocenská škatulata na krajské úrovni jsou taktéž perličkou, když přívrženec devastace Labe betonem Foldyna má řešit ekologii…
Odměna pro neuvolněného náměstka nebo morální i soudní vítězství šikanovaného opozičního zastupitele Blažeje jsou dalšími zajímavými momenty. Ale o tom až příště.
Třeba ve vánočním speciálu, který se již chystá…

Tagy