weby pro nejsevernější čechy

Může ale být politika spravedlivá? A navíc v Ústí nad Labem?

O Ústí by se toho dalo napsat mnoho a mnoho, dokonce ještě víc. A ze všech těch bizarních politických příběhů by všechno byla pravda, ač by tomu kdekdo nevěřil. A v období po volbách to platí sedminásobně. Například pravděpodobný budoucí primátor umí koupit pozemky a prodat za stonásobek, což je určitě vynikající obchodní talent, ale o tom někdy jindy. Vývoj povolebních vyjednávání na magistrátu i na obvodech vedl k řadě rozvášněných debat o tom, že volby nemají smysl, že následky nejsou spravedlivé a kdesi cosi. Může ale být politika spravedlivá? A navíc v Ústí nad Labem?
Žijeme v takzvané zastupitelské demokracii, což znamená, že výkon veřejných funkcí delegujeme ve volbách na námi zvolené kandidáty, kteří za nás mají rozhodovat. Ale oni mají právo rozhodovat! Dle svého vědomí a svědomí! Přiznejme si tak, že po zisku mandátu již málokoho zajímá názor voličů a do popředí jdou mocenské zájmy v řadě prvé.  Zastupitelé tak nikdy nebudou rozhodovat ke spokojenosti všech, často dokonce přesně naopak, ale v tom je krása i úskalí demokracie. Stejně jako struktura zastupitelů nebude nikdy přesně kopírovat strukturu obyvatel, tak zájmy zastupitelů nebudou odpovídat přesně zájmům obyvatel.
Stalo se totiž specifickým trendem, že vítěz voleb nezřídka končí v opozičních lavicích a lidé hořekují, že je to špatně. Jenže tahle nespravedlnost může nastat kdykoliv, pokud nemáme většinový volební systém (a i ten v jednokolové variantě nabízí různé bizarní scénáře), který vítězi zajistí mandát k vládnutí a ostatní ostrouhají. Pokud vítěz voleb získá ve volbách 25 % hlasů voličů, tak to reálně znamená, že pro něj 75 % voličů nehlasovalo. Je pak spravedlivé, aby vládl, když ho tři čtvrtiny lidí nechtějí? V tom je celé úskalí poměrného volebního systému. Zvítězit tak, aby nebylo potřeba dalších koaličních partnerů, se v praxi povede málokomu. A tenhle kalich hořkosti, Pyrrhova vítězství si začíná do dna vychutnávat Pro! Ústí na městských obvodech.
Zvláštním případem jsou Neštěmice, kde volby řeší soud, takže otázka koalice je ve hvězdách, protože se možná bude měnit složení zastupitelstva z důvodu kupčení s hlasy, tady možná nakonec nebude stačit ani příslovečná Master Card. Je tak skoro jisté, že zde usedne v křesle starostky opět Yvetta Tomková, která je velmi oblíbená a obecně se taktně mlčí o tom, že byla jedním z pučistů, kteří vydali město do rukou Madarově tlupě ufonů. Své hříchy si na obvodu odpracovala. Ostatně to byla jediná starostka, která přežila celé volební období.
Na Severní terase po magistrátním puči střídala ufňukaného a chudobou ohroženého Pavla Dufka Renata Zrníková. Právě emeritní starosta se stal jablkem sváru, když byl vznesen požadavek, aby byl uklizen do funkce uvolněného místostarosty. Původně plánovaná koalice ANO a Vašeho Ústí tak vzala za své a bývalá starostka svou stranu dobrovolně odvedla do opozičních lavic, kde jako druhá nejsilnější strana z voleb bude dohlížet na své bývalé kolegy. Zajímavým paradoxem je, že po celou dobu Pavel Dufek jako místostarosta Renatě Zrníkové nevadil, obzvláště když spolu páchali magistrátní puč. Najednou byl problémem. Jeden by řekl, že je to zvláštní.

Jenže povolební optimismus vzal za své a touha po moci převládla.

Opoziční lavice však čekají ve zbylých obvodech na vítěze voleb. Střekov dlouho neměl obsazenou funkci starosty, až se starostkou stala Eva Outlá z Pro! Ústí. Její vládnutí nejlépe ohodnotili voliči, když se svým hnutím volby opět vyhrála a očekávalo se, že bude opět starostkou. Logická byla i koalice s místním hnutím Za lepší Střekov. Jenže povolební optimismus vzal za své a touha po moci převládla, když se lepší střekováci domluvili s dalšími stranami a vítěze voleb vyšachovali do opozice. To vše za srdceryvných projevů, jak to s tím Pro! Ústí všichni chtěli složit, ale ono to prostě nejde, takže se musí obětovat s jinými atd.
Obdobný případ si zažívá na centrálním obvodu Karel Karika, který jako místostarosta vedl obvod zhruba poslední rok, kdy funkce starosty byla neobsazená. Karel Karika je ale typickým produktem politiky Pro! Ústí. V zásadě spíše občanský aktivista než politik, trochu snílek, trochu naivní, ale hlavně se snahou zachovat si tvář a rovná záda. Velká část voličů to dokázala ocenit, Pro! Ústí zde vyhrálo a očekávalo se, že Karika bude starostou. Jenže se ukázalo, že ostré lokty jsou mocnější zbraní než slušnost, když se ANO rozohodlo postavit koalici s UFO, čímž vítěz voleb poputuje do opozice. Scénář ne nepodobný Střekovu…
Co z toho plyne? Politika není spravedlivá! Volby už vůbec ne. Vítězství nutně neznamená, že budete vládnout, pokud nemáte dostatek křesel. Kdyby to tak bylo, tak je to úplně stejná principiální nespravedlnost. Rozhoduje ten, kdo má většinu. Tak to prostě je a bude. A můžeme namítat cokoliv. Povolební vyjednávání nejsou o spravedlnosti, jsou o protřelosti, intrikách, zákulisních vyjednáváních a střetech idejí. Někdo chce holt řídit město jako firmu, někdo jako auto (pod vlivem), někdo chce za každou cenu řídit a neutírat nudli, zatímco jiní chtějí, aby se město někam posunulo. Voliči zvolili rozvržení sil, které nabízelo mnoho variant, ale povolební vyjednávání vždy něco ukáže. Povětšinou jsou to charaktery lidí. Ústí ty své opět ukázalo a příští čtyři roky budou zcela jistě zajímavé… První koalici dávám rok.

Tagy