weby pro nejsevernější čechy

Ruská ruleta ústecké politiky

V pondělí 19.11. proběhlo ustavující zastupitelstvo města Ústí nad Labem, a byla událost, která vyvolávala řadu emocí. Sociální sítě vykazovaly zvýšenou aktivitu, dokonce i nějaká ta demonstrace proběhla. Budoucí pan primátor, vědom si své velkodušnosti, dokonce přes média vzkázal, že opozičního zastupitele Martina Krska nenechá vyhodit ze zaměstnání v muzeu. Jak šlechetné, že? Taky mohl všechny členy opozice nechat přejet služebním automobilem a on je ani nevyhodí z práce. Bylo však jasné, že zasedání zastupitelstva bude velkou událostí, která mnohé ukáže…

A taky ano. Do hlavního sálu měli přístup lidé, kteří sice nemají nic společného s Ústím, ale mají číslo na Andreje. Takže zatímco krajský manažer Jakub Komárek do sálu mohl, tak občané města nikoliv. Co na tom, že tam bylo poměrně dost volných míst? Na nich byla údajná rezervace, kterou však nikdo neobsadil. Náhoda? Spodina přeci patří na balkón, aby se na ni šlechta nemusela dívat a nekazila si hodování u koryta.

Ale chceme opravdu hledat vděčnost tam, kde chybí elementární úcta k politickým zvyklostem?

Jenže vstup na balkón strážila městská policie, která měla za úkol zabránit přemnožení demokracie, takže řekla dost a s odvoláním na kapacitu nepouštěla lidi. Takže tohle je ten otevřený a vstřícný úřad, jak se o něm píše v koaliční smlouvě. Nakonec tedy několik desítek občanů zůstalo v předsálí a sledovalo koncert arogance moci na obrazovce. Online přenos samozřejmě záhadně vypadával. Marně se Lukáš Blažej z Pro Ústí dožadoval, aby byla volná místa zpřístupněna občanům. Stále ještě primátorka si však svou roli vychutnávala do posledního doušku.

Připravený scénář pak byl až komický. Geniální obchodník s pozemky Nedvědický se stal dle očekávání primátorem, první náměstkyní Věra Nechybová. O nich bylo napsáno dost a jistě ještě bude. Jenže to by bylo málo koryt, ne? Nový primátor bude při malování územního plánu potřebovat intenzivní pomoc, takže bude mít k ruce hned kvartet náměstků, dvojnásobek oproti předchozímu stavu. Z nových jmen pak vyniká zejména Tomáš Vlach z ANO. Čím? Jedná se o bývalého stipendistu fondu Renesance, za kterým stojí Martin Hausenblas z Pro Ústí. Náměstek primátor tak studoval v zahraničí za peníze člověka, kterého pomáhal odsunout nejen do opozice, ale i do totální politické izolace. Tohle je vděčnost na ústecký způsob.

Ale chceme opravdu hledat vděčnost tam, kde chybí elementární úcta k politickým zvyklostem? Koaliční smlouva si jasně vymezila, jak budou rozděleny síly ve výborech. Rozhodně se však nejedná o nastavení, které je typické. Že by snad byl kontrolní výbor svěřen nejsilnější opoziční straně? Ani náhodou, smlouva jasně říká, kdo povede důležité výbory. Je to KSČM. Ano, přesně ta, která nakonec držela nad vodou Madarovo UFOnské vedení. Opozice byla personálně i v těchto orgánech zlikvidována. Takhle vypadá arogance moci v praxi.

Samotné hlasování o osudu zastupitelstva pak bylo ukázkou politické moci, občanské odvahy, rovných zad i vypočítavé opatrnosti. Koalice prošla těsnou většinou devatenácti hlasů. Chyběl hlas zastupitelky za ODS Lenky Černé, která se jakožto členka koaliční strany stala členem opozice a hlasovala podle svého svědomí. Jediným faktickým členem opozice se tak stala zastupitelka za ODS a Pro Ústí. Zastupitelé za Vaše Ústí, KSČM a SPD nehlasovali. Zejména u Vaše Ústí to velmi překvapuje, ale stalo se. Zdali je za tím něco složitějšího se lze jen dohadovat.

Nicméně ruská ruleta ústecké politiky byla rozehrána. Samotné začátky a řada nešťastných kroků však ukazují, že ji město hraje s automatickou pistolí…

Tagy