weby pro nejsevernější čechy

Jestli půjdu na Sluhu dvou pánů znovu, a asi půjdu, vezmu si s sebou stručný průvodce hrou

Goldoni by se asi v roce 1745, kdy psal komedii Sluha dvou pánů, dost divil, kdyby viděl její baletní zpracování, kterého by se dočkal v libereckém divadle za bezmála třista let. Třeba i proto, že tehdy se vůbec nehrál jazz. My se ale samozřejmě nedivíme, protože čas oponou trhl a doba je trhlá.
To, co vymyslela Alena Pešková se svým týmem a se svými tanečníky, je barevné, rozverné a taky rošťácké představení, ve kterém jsem sice občas nevěděl tak docela přesně, kdo je kdo, ale vůbec mi to nevadilo, protože se mi to často stává i v běžném životě, který je ovšem mnohem monotónější a nudnější. A méně se v něm tančí.
Jestli půjdu na Sluhu dvou pánů znovu, a asi půjdu, vezmu si s sebou stručný průvodce hrou, který mi může posloužit jako plánek, protože: v rodině bohatého kupce Pantalona se schyluje ke svatbě.
Oboustranně výhodné zásnuby jeho dcery Klárky a syna Doktorky Silvia ovšem nečekaně překazí svým příjezdem Raspogni, kterému Pantalone Klárku zaslíbil ještě před Silviem a o kterém se všichni doposud domnívali, že je mrtvý. Za Raspogniho je ovšem převlečená jeho sestra Beatrice, která se v přestrojení rozhodla s Pantalonem zúčtovat nevyřízené obchody svého mrtvého bratra, jehož v souboji zabil Florindo. I on přijíždí do Benátek a shodou náhod se ubytovává ve stejném hotelu. Raspogni i Florindo do svých služeb přijímají sluhu Truffaldina, který se právě rozhodl, že bude sloužit dvěma pánům současně. Díky tomu vznikají humorné situace, zmatky, záměny a mnohá nedorozumění. Dojde nakonec ke svatbě Klárky a Silvia?
Představení má premiéru 15/11/2019.

Tagy