weby pro nejsevernější čechy

eNTé, 25 obrazů ze zákulisí, Vlastimil Třešňák

Bejvávalo, že březen byl měsícem knihy. Takovej socialistickej zvyk, dneska myslím, že je svátek knihy prosinec, protože nakladatelství vydávají mraky knih a lidé chodí po knihkupectvích, protože knihou neurazíš, je to takovej tradiční dárek. Vypadáme jako vzdělanci a knihou lze podložit i kredenc, když se kýve. Když je knih dost, lze jimi zateplitdům. Letošní (zbytek listopadu a) prosinec zkusím každý den přidat jednu letošní knížku jako tip. Jako tip na čtení, nikoli na to podkládání nábytku.

eNTé, 25 obrazů ze zákulisí

Líbí se mi, jak Vlastimil Třešňák nakládá s realitou v obrazech i textech, které jsou obsahem knihy jmenované v titulku, tedy eNTé (Neověřené informace opatřovali vydavatelé novin latinskou zkratkou N.T. – non testatur – neověřeno. Fonetická podoba je zvukově podobná německému slovu die Entečesky kachna, jak je vysvětleno v záhlaví knihy). Setkáme se s řadou popkulturních ikon, které Třešňák namaloval (Beatles, sir Robert Baden –  Powwell, Elvis Preley, Old Shaterhand a Vinetů a spousta dalších).

Namaloval je ovšem tak, že vždycky trochu posunul jejich obraz tam, kde bychom ho asi tak docela nečekali, přidal jim kontext, který nasvěcuje jednotlivé figury z jiné, nové perspektivy a v jiném světle.

The Betles mají například líčení jiné hudební skupiny – makeup skupiny The Kiss, Old Shaterhand a Vinetů jedou na motorkách Harley  Davidson a tak dále…

Jsou to takové jemné vtípky, které nejsou třeba úplně nové a originální, ale v množství maleb, které už Třešňák vytvořil, je to koncept, který celou sérii unese a o který je mezi sběrateli velký zájem, takže je už asi málokdy uvidíme v nějaké výstavní síni pohromadě.

Je proto bezvadné, že vydavatelství Galén soustředilo jejich reprodukce v knize, o které tu dnes píšeme, a zároveň vyzvalo autora obrazů, aby ke každému připsal pár slov.

Nevíme přesně, jaké bylo zadání, nicméně Vlastimil Třešňák k němu přistoupil velmi volně a rozpustile, ale také poučeně a to přes to, že název knihy naznačuje, že budeme mít co dělat s kachnami….

I když tady, v kapitole o Einsteinovi a Kafkovi, to asi docela historickými prameny nebude:

Na druhou stranu by to tak ale klidně býti mohlo. A v době fake news… je tohle aspoň roztomilé.

To je vůbec takový zvláštní rys téhle knížky, je – proti tomu, co Vlastimil Třešňák třeba zpívá – laskavá a uvolněná.

Tagy