weby pro nejsevernější čechy

Přišla mi fotka ze Žitavy [radary]

Přišla mi fotka ze Žitavy, že jsem jel na městském okruhu 56 kilometrů v hodině a já jsem celkem radostně šel zaplatit patnáct euro, protože jsem uznal, že jsem blbej a že i když padesát šest kilometrů v hodině není zase tak velikej fofr, jsou tu nějaká pravidla, která má smysl dodržovat.

Navíc mám pocit, že v tom německém příhraničí kudy jezdím, kudy si někdy zkracuju cestu a někdy tam jedu prostě na kafe, nebo na nákup, jsou silnice v lepším stavu, řidiči – i ti naši – jsou ohleduplnější, nebo lépe řečeno: nechovají se jako šílenci. Pravda, jestli vás někdo předjede v  místě, kde je omezená rychlost, je to z devadesáti procent našinec, klidně se vsadím.

Nejsem svatej, ale už roky zkouším jezdit prostě, prostě … civilizovaně. Hraju takovou hru, že když jedu podle předpisů, skoro vždycky dojedu ty, kteří riskantním manévrem ohrozili nejen sebe, ale i všechny dokola, když mě předjížděli, když bleskově vyjížděli z vedlejší silnice, nebo když dělali něco podobně blbého.

Sleduju řidiče, kteří mají jenom jednu cestovní rychlost, sedmdesát kilometrů v hodině. Ve městě, ve vesnici, na čisté rovině….

Píšu o tom ale hlavně proto, že ta dnešní pokuta nabízí jednoduché srovnání, které tentokrát ani příliš nekulhá. Srovnání mezi umístěním radaru ve zmiňované Žitavě a v neslavně proslulé Studánce, tedy části města Varnsdorf. Možná jste o varnsdorfské kauze slyšeli, a i když bych se divil, že ne, můžete si o ni přečíst třeba tady->

Zajímavé je jistě porovnat ceny, patnáct éček nebo víc než tisícovka korun s výpalným pro soukromou firmu, že ano, to je jednoduché počítání. Ale pak je tu další věc: záměr skutečně chránit bezpečnost řidičů i chodců na kontrolované komunikaci. Zatímco v bývalém endéer jsou všude pečlivě osazené značky, v případě oprav silnic i všechny ochranné a viditelné zábrany, u nás se spokojíme s natahaným a potrhaným mlíkem, cárem igelitu, který přehlédnete za světla, natož v noci.

Na Studánce nebylo za celou dobu, kdy se tu měřilo a vybíralo, uděláno pro bezpečnost chodců vůbec nic. Nic. Žádný chodník, ani metr svodidel…

Navíc, jak si možná někteří všimli, ti opravdu nejostřejší střelci za volantem se pořízení vlastního selfie pomocí instalovaného radaru vyhýbali tím, že prostě v plné rychlosti přejeli do protisměrného pruhu, což byla finta fakt hodná zločince.

Ani touhle situací se nikdy a nijak nezabývala třeba policie, která si možná právě v tu chvíli dávala kafe u pumpy naproti…

Proč to tu, sakra, vlastně píšu…

Nojo, už vím, protože jsem chtěl poděkovat všem zodpovědným (všimněte si, že nepíšu slušným) řidičům, ze to, že se nenechají vyprovokovat idioty k tomu, aby tu nastal naprostý chaos. Není vás málo. Ale pořád ne dost.

 

Mimochodem: ze Studánky mi nepřišla pokuta ani jedna.

Tagy