weby pro nejsevernější čechy

Pat a Mat mezinárodně

Možná to taky znáte. Člověk si něco pořídí, rozbalí to, obyčejně je překvapen, poněvadž čekal trochu něco jiného a začne zkoumat jak na to. První, co letí do kouta je návod (nevím, je-li to typicky česká vlastnost, ale protože jsem jinde než v Čechách nežil, budu si to nadále myslet), a zvláště když se někdo dívá (manželka, děti) dá se sebevědomě do řešení. Tohle přece patří sem …. hmmm …. to je jasný přece … tohle tam…. jaktožetoNEPASUJE!! … aha … tady chybí čudl… taky to mohli líp označit.. a až se postupně rodinní čumilové rozejdou, potupně se podíváme alespoň na ten obrázek v návodu.

V běhu rodinném je to psina. Ovšem při vedení státu v těžkých dobách už to taková psina není. Zvlášť, když se evidentní neznalost mísí se sebepropagandou a trumfováním okolních vlád … ó jak jsem geniální! Oni to udělali po dvou týdnech … tak to my už po týdnu! Cože, ono to nefuguje? Tak zakážeme něco dalšího! Třeba shromažďování omezíme na sto lidí! Cože, on se do druhého dne nestal zázrak a křivka počtu nakažených stoupá stále stejně? Dokonce stejně jako v ostatních zemích? Nemožné! Tak to zamázneme na třicet lidí! A dáme na to flastr a trestný čin. A zítra už možná ani na krok, posměváčci! Trestný čin to bude, páč nám kazíte grafy. A taky to courání přes hranice zatrhneme. Co na tom, že ten koronavirus do republiky přivezli téměř výhradně Češi ze svých alpských lyžovaček. Jeden den přivřeme kohouty, a hned druhý zatneme tipec. Zavřeme se, zabarikádujeme, v teple našeho vlastního smrádku budeme v bezpečí. Ostatně je to přece ověřená taktika, která se nasadila už proti migrantům, euru, a dalším eurosvinstvům.

Vysvětlovat není třeba nic. Udělá se tiskovka, na které zazní: zakazuje se, nařizuje se, zakazuje se … oh ta opojná moc! … zdůvodnění předchozích a následujících rozhodnutí se nevyžadují ani od přítomných novinářů (snad se těch odpovědí i bojí! … nebo jsou to de facto premiérovi zaměstnanci, že) … a hlavně  – budou se nakupovat roušky, už tu skoro jsou, máme je ve skladech, už se šijou … snad právě proto mohou na silnice kamiony i v neděli (nebo že by jeli pro toaleťák?)

Manažerská vyprázdněnost duní jako tamtamy. Poprvé přišla potřeba opravdu vládnout a vést národ a ne dělat eskamotérská čísla s kupeckými počty a předvolebními dávkami a ten přímý přenos je opravdu poučný. Těch kompetentních lidí tady! Těch užitečných návrhů z vládních stran, opozice i krajů. Úplně se to sype. Člověk se cítí tak opojně bezpečně … když je to lesem do Saska kousek.

Tagy