weby pro nejsevernější čechy

Jak jsem potkal Nývlta. Dobré oko severočeského zabijáka z Krupky

František Ferdinand d’Este měl svého dvojníka – vraha Nývlta. My na severu Čech, v Ústí nad Labem, konkrétně v Krupce, ale i v přilehlém i vzdálenějším okolí, máme také svého Nývlta. Je to Stanislav a zabiják.

Standa Nývlt z Krupky je poněkud tajemná postava, kterou málokdo viděl jinde nežli na internetu (konkrétně tedy na facebooku) a  je škoda, že se neprojevuje víc, protože je to jistě člověk aktivní, rozumný a společnosti prospěšný.

Moc toho o něm ve skutečnosti nevíme, z jeho dětství se dochovalo jenom málo dokladů, třeba tato černobílá fotografie:

Stanislav je, jak už víme, původem z Krupky, ale na srdci mu leží i osud krajského města Ústí nad Labem. Má bystré oko a dobrý odhad a myslím, že by nebylo na škodu, kdyby se nad jeho podnětnými posty tu a tam zamysleli třeba zastupitelé na magistrátu a občas by se k tomu zamyšlení mohli připojit i zastupitelé krajští:

Od února roku 2022 je ale Standovým tématem událost, která jaksi přenastavila pohled a realitu nejenom v Krupce, na Ústecku, ve střední Evropě i na celém světě. Válka.

Standa nemá válku rád, zároveň chápe, že někdy není mír není první volbou.

Myslím, že i ve chvíli, kdy se zdálo, že celý svět je překvapený tím, co se na Ukrajině děje, Standa překvapený nebyl, protože situaci dlouhodobě sledoval. To se třeba o všech politicích říci nedá.

A Standa občas překvapí. Nedávno vypracoval poměrně přehledný a použitelný graf, jehož aplikací může oživit debatu nejen na severu Čech a v Náhorním Karabachu, ale i v jiných Krupkách.

Zapomenout nesmíme ani na Stanislavovu maminku Libušku, která miluje svého chlapce, ale občas se o něj jako každá matka bojí a má strach, co zase vyvede. Ostatně je jí jasné, že děti jsou naše budoucnost.

Doufám, že u Nývltů byly svátky klidné, ježíšek bohatý a nový rok bude šťastný. Jejich vztah se může občas zdát vyostřený, ale, ruku na srdce, je tomu jinde jinak?

At‘ jsou nejen oni v následujícím roce spokojeni a nechť si dokáží vyjít vstříc!

Šťastný nový rok.

PS. Redakce si je vědoma toho, že Standa je velmi podobný drážďanskému komikovi Olafu Schubertovi a ta geografická blízkost může zavdávat podnět k mnoha spekulacím… Libuška Nývltová na toto téma ovšem odmítá cokoli sdělovat. Identita Standy i Libuše je nám známá, ale kdo dneska vlastně může říci, že kohokoli opravdu zná?

Tagy