weby pro nejsevernější čechy

Vzpomínka na tu svini

Touhle dobou, kdy se spousta lidí chystá na festival do Karlových Varů, vzpomínám na jiný, poněkud menší mezinárodní filmový festival, jehož vznik ovšem s tím karlovarským bezprostředně souvisel.

V roce 1995 se odehrávala jedna z klasických českých žabomyších válek. Karlovarský filmový festival převzala parta kolem Jiřího Bartošky a lidé kolem Antonína Moskalyka, kteří byli z Karlsbadu jaksi odejiti, si vyrobili konkurenční projekt – pražský festival Zlatý Golem.

Spor se nakonec soustředil na to, komu bude přiřknut status festivalu označený písmenem A, což, myslím, doteď nikdo pořádně neví, co je a k čemu je to dobré, ale bojovalo se o to písmenko vehementně, což se projevovalo zejména tak, že tisková konference stíhala tiskovou konferenci a ten hlouček žurnalistů, kteří o tomhle problému informovali veřejnost, jíž to bylo, jak už to tak chodí, úplně jedno, si o pauzách už ani nemohl říct, co je nového, protože se prostě viděli pořád.

Vím to, byl jsem jedním z nich.

A jak říkám, byli jsme všichni už tak okoukaní a neměli jsme si co říci, a tak jsem jednou, když jsme si balili fidlátka a přecházeli z jedné tiskové konference na druhou, prohlásil, že se na to vyseru a udělám si festival svůj. A že to bude festival kategorie Zet.

Kolega z ČTK, taky unavený, ale stále pohotový, po zpravodajsku utrousil: tak mi to pošli…

O pár dnů později, při psaní podobného sloupku, jako je tenhle, v časovém presu a při hledání námětu, vzpomněl jsem si na tu festivalovou anabazi a napsal o tom, jak bych si ten festival kategorie Zet představoval. A když už jsem to měl napsané, poslal jsem to kolegiálně i do ČTK, jako že jsem nezapomněl.

Myslím, že byl zrovna asi nějaký zpravodajský úhor, a stalo se tedy, že četka vydala zprávu o našem, konkurenčním festivalu, který jsem si vybájil. Převzaly ji tehdy všechny významné listy té doby a v okamžiku, kdy mi začal zvonit telefon s dotazy, jak to teda s tím festivalem vlastně bude, došlo mi, že jsem v problémech.

Zkrátím to. Při o to, jestli patří Áčko do Varů, nebo do Prahy, vyhrály Vary. A i my ten náš festival zvládli.

Dávali jsme cenu za největší podraz v oblasti audiovizuálního průmyslu (to by šlo furt, že?). Vyhrál tenkrát Vladimír Železný za Novu; cenu, sošku, kterou věnoval pan sochař Kamenický, si nevyzvedl. A další rok nám na vsi zavřeli kino, takže jsme ještě uspořádali první mezinárodní filmový festival bez filmů a potom se ukázněně rozešli.

Mimochodem, festival se jmenoval Sorrta, ale vžila se spíš Šenovská svině.

A já si na tu svini občas vzpomenu.

(psáno pro reflex)

(nějaké texty ještě tady a tady, nedokončené vzpomínky))

Tagy