weby pro nejsevernější čechy

„Lesem šel pan Kouba, hledal, kde je houba…,“ vycházejí neochočené Divoké básničky Aleny Müllerové pro děti i dospělé

Strašidlo Zalednice, divoká vejce, pidižvíci, tajemní Muk a Dut, ale i pan Kouba, který v lese honí neposednou houbu… Tyto a desítky dalších postav a zvířátek v lehce absurdních situacích i nejrůznější „pohádková havěť“ jsou tématy první knihy básniček pro děti autorky Aleny Müllerové nazvané Divoké básničky. Více než šedesátistránková sbírka plná neochočených, nespoutaných, rozvrkočených, lehce přidrzlých a přitom vtipných veršů, která svou bezprostředností pobaví i dospělé čtenáře, vychází 5. říjnav nakladatelství Bambook pod hlavičkou nakladatelského domu Grada.
Čtenáři se v ní dozví, kam odlétají Vánoce, kdo žije pod klavírem či jaké ambice má populární papoušek. Autorkou ilustrací je držitelka Českého lva za nejlepší animovaný film Myši patří do nebe, režisérka, ilustrátorka a výtvarnice Denisa Grimmová.

Alena Müllerová, která vyrostla na písničkách Semaforu, Vodňanského a Skoumala, své vzory nezapře. V knize Divoké básničky pracuje se slovními hříčkami, hledá zajímavě znějící slova, cizeluje rytmus a rýmy, inspiruje ji znění slov, jejich zvukomalebnost. Kromě Muka a Duta se tak v Divokých básničkách objeví třeba Plk, Mamlásci, Plašmuška či Houslenky z houslí. Zalednice je podle autorky zase taková „moderní Polednice“ a patří ke stvořením poschovávaným doma za lednicí, pod klavírem, pod postelí nebo i v domovní schránce. „V Divokých básničkách se také objevuje skupina běžných pohádkových postav, které se pohybují v současném světě, což jsou víly sledující Stardance v televizi nebo strašidlo, mlsající lepidlo. A nakonec úplně vymyšlené hodné příšerky či rodina zjevů, nešťastných z toho, že jejich dítě je příliš hezké. Ráda si hraji se slovy a jejich různými významy, přehazuji písmenka a předpony, vymýšlím si, co by se stalo, kdyby věci kolem nás oživly.
Myslím, že zacházím s jazykem a hrdiny svých básniček docela divoce. Na fantazii je krásné, že je bujná a nespoutaná,“ říká autorka Alena Müllerová. Mezi její další literární vzory patří Christian Morgenestern, Emanuel Frynta či Emily Dickinson.

Tagy