weby pro nejsevernější čechy

Soutěž kapel v ústeckém Nároďáku vyhrály MEA a Meluzína

Ve středu 22. listopadu se v ústeckém Národním domě uskutečnilo finále soutěže “Zahraj v Nároďáku, vydej singl”. Živě zahrálo šest kapel a hudebních projektů. Vítězi soutěže se staly kapely MEA a Meluzína. V příštím roce tak natočí singl v Tajným studiu v produkci Jana Brambůrka.
Z původně 25 přihlášených kapel z celého Ústeckého kraje vybrali zástupci pořádající kulturní platformy Scéna Aussig a Kulturního střediska Ústí nad Labem šest postupujících, kteří zahráli své krátké sety na speciálním večeru. Byli to alternativně-popová Lada Jaffe, indie-popový Šimon Koleček, grungeový Evan the Thief, písničkářka Kate Maple a kapely Mea a Meluzína.
Vítězem soutěže se staly dvě kapely, které v Národním domě nejvíce zazářily.
Ústecká dream-popová česky zpívající a převážně dívčí Meluzína. Ta existuje lehce přes rok a má za sebou první koncerty. Stihla si však zahrát například v pražském Café v Lese, na lokálních festivalech nebo jako předskokani brněnských Květů. Na showcase zaujaly především osobitým zvukem okořeněným elektronikou i dobrými muzikantskými výkony.
MEA z okolí Libochovic vznikla v loňském roce z popela kapely Ereda. Koncertně debutovala letos na jaře. Jejich hudba stylově vychází z prvků shoegaze, post-punku či indie a v současné době má asi nejblíže k dream popu či atmospheric popu. Publikum i porotu zaujaly kolébavými atmosferickými písněmi s propracovaným songwritingem a éterickým zpěvem.

Hlavní cenou pro vítěze bylo nahrávání v ústeckém Tajným studiu se zvukařem a producentem Janem Brambůrkem, který byl hlavním porotcem večera. Ten v minulosti spolupracoval například s kapelami jako Krucipüsk, Vypsaná fixa nebo s ústeckými Houpacími koňmi. Jím produkovaná deska Everest z roku 2013 přinesla Koním nominace na desku roku v několika tuzemských anketách. Je také ředitelem a hlavní osobou nezávislého německo-českého labelu Yannick South Records.
Kromě hlavní ceny byla udělena také cena diváků, o které svými hlasy rozhodli návštěvníci akce. Cenu si odnesla kapela Meluzína, která měla během večera viditelně nejpočetnější publikum.

Tagy