weby pro nejsevernější čechy

Druhá premiéra sezóny v Činoherním studiu Bílý karibu se ptá na rozdíl mezi legálním a morálním

„Naše postavy, tedy manželský pár s dětmi a rodinný přítel, se vydávají na tradiční dovolenou na luxusní loveckou chatu, jezdí tam rok co rok bez ohledu na to, jak se jejich vztahy vyvíjejí, jak se rozrůstají nebo rozpadají jejich rodiny. Je to rituální chování,“ uvedla Marie Nováková, spoluautorka a dramaturgyně hry Bílý karibu. Tu v inscenaci režiséra a spoluautora Tomáše Loužného uvede ústecké Činoherní studio jako druhý titul 52. sezóny.

„Jde o současnou hororovou komedii, střílí si z lidské pýchy, bohorovnosti a arogance, která je obnažována při střetu s magickou a mýtickou silou přírody,“ upřesnil Tomáš Loužný. „Zápletkou naší hry je selhání v krizové situaci. V inscenaci pracujeme s principem pudového chování smečky. Pokud otec/samec selže, tak se fungování smečky nutně mění, je třeba ho vypudit a nahradit,“ vysvětluje Tomáš Loužný a Marie Nováková ho doplňuje: „Selhání, ke kterému v naší hře dojde, je selhání muže v roli otce a manžela.“

Autorská dvojice si jako symbol vybrala bílého karibu, mýtické zvíře inuitské kultury. „Pohádky a mýty našich předků se týkají vztahu člověka a přírody a jsou často varováním před touhou si přírodu podmanit. Myslím, že žijeme v době, kdy by se tyhle příběhy měly vracet. Příroda je přece krásná, ohromná a nepochopitelná a je na čase ji zase začít respektovat,“ říká Marie Nováková.

Nováková a Loužný přiznávají inspiraci nejenom inuitskou mytologií, ale dílem Alice Munroové, Daphne de Murier, George Orwella a Rubena Östlunda. Na scénografii a kostýmech pracovala Erika Majdišová, studentka pražské DAMU, oboru Scénografie – kostým a maska. Scénickou hudbu složil Ivo  Sedláček, herec, loutkář, hudebník, zakladatelem kapely P/\ST a člen hudebnědivadelní skupiny Fekete Seretlek.

V hereckém obsazení dostali příležitost Jiří Černý, poprvé po nástupu do hereckého angažmá, a Nataša Gáčová jako manželský pár, Annette Nesvadbová, Tomáš Čapek a Andrea Uhlík Berecková jako pokojská.

Novakova&Louzny: Bílý karibu
2. premiéra 52. sezóny Činoherního studia
8., 10., a 14. prosince v 19.00
Režie: Tomáš Loužný
Dramaturgie: Marie Nováková
Výprava: Erika Majdišová
Hudba: Ivo Sedláček
Eva, Matka: Nataša Gáčová
David, Otec: Jiří Černý
Michal, Dobrodruh: Tomáš Čapek
Kamila, bohyně: Annette Nesvadbová
Pokojská: Andrea Uhlík Berecková

(zdroj tisková zpráva ČS)

Tagy