weby pro nejsevernější čechy

Hudební Všudybud otevírá 7. a 8. června 2024

Českolipský hudební festival Všudybud tradičně zahajuje festivalovou sezonu a od ostatních podobných akcí se liší zejména tím, že na jeho LineUpu najdete hlavně hudební sdružení, která jsou místní a je neuvěřitelné, že v České Lípě a nejbližším okolí lze najít tolik zajímavých a aktivních hudebníků, kteří dokáží ze dvou třetin naplnit program dvoudenního festivalu a to už po osmnácté.

Třetí třetinu programu ozdobí skupiny, které přijíždějí z větší dálky, ale i výběr těchto headlinerů je v České Lípě specifický, většinou tu nenajdeme tradiční festivalové stokrát viděné trvalky, ale pečlivě vybraraná uskupení, která mohou obohatit a rozšířit přehled o tom, co se v hudebním světě děje a na co nebývá vždycky zaměřena hlavní (a trochu líná) pozornost médií.

Letos tedy na louce u Vodního hradu Lipý zahrají na jednom ze tří pódií třeba slovenští Berlin Manson (Bratislavsko-košické duo Berlin Manson donutí všechny pomocí synťáků a punkové deklamace tancovat, nebo alespoň kývat hlavou!), nebo italsko-francouzské duo Putan Club. Sami o sobě tvrdí, že nejsou rozhodně punkovou kapelou, ale berou si vše od techna, avant, jazzu, metalu až po industrial. Během jejich vystoupení se stírají hranice mezi stage a publikem, budete totiž vtaženi do energické a živelné show, na kterou se nemůžeme dočkat…

O tom, že Všudybud je přeci trochu jiný, ale opravdu hodně inspirativní akce svědčí třeba uvedení party Trhni si smyčcem, symfonické těleso inspirované balkánskou dechovkou, zlatou érou francouzského šansonu a poezií. Hrají vlastní skladby s českými texty a aranžovanými doprovody pro klasické nástroje, ale i Pěvecký sbor Českolipský Evergreen vznikl v roce 2010 a byl založen bývalými členkami Českolipského dětského sboru. Postupem času se přidaly další zpěvačky a dokonce i několik mužů. V současné době má sbor téměř 50 členů!

Z festivalové klasiky uslyšíte parta Myluju Vendulu, Ohm Square nebo Mutanty hledající východisko.

Českolipské legendy Papír Sklo Plasty nebo Vy jako My doplní další kumštýř, který je sice pořád tak trochu místní, který se ale už stal personou, která má celostátní (vlastně vesmírný rozměr, když uvážíme jeho Trip to Mars) Jakub König. Zpěvák a autora písniček kapel Kittchen, Zvíře jménem Podzim nebo Obří broskev. V září loňského roku vydal svou první sólovou desku Hvězdy. Žánrově pestrá nahrávka osciluje mezi taneční elektronikou a psychedelickým popem a nabízí hned několik cest, jak se s ní vypořádat naživo.

Jít na Všudybud je dobrodružná výprava hodná prvního nositele tohoto jména: Poutník Všudybud, ztělesnění lidské touhy objevovat se objevil v literatuře už v šestnáctém století, kdy ho na scénu uvedl myslitel Jan Amos Komenský v knize Labyrint světa a ráj srdce a na své cestě by jistě českolipský Vodní hrad sedmého a osmého června 2024 nemohl minout. Zvědavost by mu nedala.

Pro návštěvníky od jinud je dobrá zpráva, že Česká Lípa nabízí poměrně širokou nabídku ubytování, kromě hotelů a penzionů také turistické ubytovny případně možnost stanovat na nedalekém koupališti Dubice.

(psáno pro 3mag.eu)

Tagy