weby pro nejsevernější čechy

V Jablonci zahájili skleněnou dostavbu

V jabloneckém Muzeu skla a bižuterie si konečně oddechli. Koncem března oficiálně předali staveniště zhotoviteli skleněné přístavby ve tvaru broušeného skleněného kamene. Otvírat by se mohla už na konci příštího roku.

Autorem stavebního řešení je pražská společnost Hlaváček-architekti, která s touto studií okouzlila před více než čtyřmi lety výběrovou komisi. Tvar bižuterního kamene, neboli „šatonu“, zvolili jako symbol nejen rozkvětu zdejšího regionu, ale také toho, co návštěvník může očekávat uvnitř objektu.

O stavební práce se postará společnost Energie – stavební a báňská Kladno, která byla jediným uchazečem o tuto veřejnou zakázku. „V prvním kole se nepřihlásil vůbec nikdo, do druhého jsme po dohodě s ministerstvem kultury, které celou stavbu financuje, navýšili předpokládanou hodnotu o 20 %,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková. Cena stavby se tak vyhoupla na 43 milionů korun, s daní je to pak ještě o necelých 10 milionů více.

Práce zhotovitel zahájil kácením stromů v parku, který bude v rámci této zakázky rovněž kompletně revitalizován. „Dřeviny už byly na hraně životnosti, kácení většiny z nich doporučil odborník na základě provedeného dendrologického průzkumu. Na některé další ještě musíme provést tahovou zkoušku. Zcela dožilé už byly i povrchy komunikací“, vysvětluje technický náměstek muzea Jan Pleštil. Obnovený park by měl být důstojnou spojnicí s centrem města a odpočinkovou zónou, v budoucnosti ho plánují zaplnit skleněnými plastikami. Vyústit by v něm měla i lávka spojující vlakovou zastávku Jablonec-centrum s centrem města – to už ale v rámci rodícího se projektu statutárního města Jablonec nad Nisou na nový dopravní terminál.

Přestože si vítěz veřejné zakázky dal s podpisem smlouvy poměrně na čas a v muzeu už panovaly pochybnosti, zda nebudou muset soutěžit potřetí, teď jsou plni optimismu. Pokud budou stavební práce probíhat podle plánu, do zimy by měl být objekt pod skleněným pláštěm a do konce května příštího roku by mělo být hotovo úplně. „Pak by nám zůstalo dost času na realizaci expozice vánočních ozdob, kterou máme projektově a výtvarně připravenou“, dodala Valečková. Přístavbu by totiž návštěvníkům i sobě rádi rozbalili jako dárek k Vánocům a současně 115. narozeninám muzea koncem roku 2019.

Šárka Labusová, asistentka ředitelky muzea

T: 483 369 013 / M: 778 702 890

E: sarka.labusova@msb-jablonec.cz

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou

Milada Valečková, tel.: 483 369 010, e-mail: milada.valeckova@msb-jablonec.cz

www.msb-jablonec.cz

Tagy