weby pro nejsevernější čechy

Netradiční exkurze okolo Dráhy Národního parku České Švýcarsko – posedmé

Ve středu 15. srpna 2018 proběhla předposlední Netradiční exkurze okolo Dráhy národního parku, opět v režiiobecně prospěšná společnost České Švýcarsko ve spolupráci s KČT Krásná Lípa.

Tentokrát důsledně a doslova okolo oficiální Dráhy Národního parku. Průvodcem byla opět Helena Doudová. Výchozí bod stanice Ulbersdorf, kde se napojujeme na červenou značku, vedoucí podél říčky Sebnitz. A tím pádem i podél trati ze Sebnitz směrem na Bad Schandau. Kolem náspů, pod železničními mosty, přes lávky. A hlavně překvapivě bujnou zelenou vegetací kolem zurčící vody, což poměrně ostře kontrastuje s poměry na naší straně hranice, kde jsou mnohé potoky vyschlé stovky metrů, a místo vegetace stojí v krajině rovnou seno. Dalším překvapením je snadnost cesty, stoupání a klesání je úplné minimum, jde v podstatě o celkem pohodovou „romantickou“ procházku. Jen se člověk nesmí divit německému značení – mnohokrát např. křižujeme modrou, která v mapách neexistuje.

Stopy zaniklého osídlení a technických zařízení z doby novější, hrádek Goßdorfer Raubschloß z dávnověku (ke kterému jsme někteří již stoupali), pozůstatky úzkokolejné dráhy včetně tunelu takřka pod hradem, a před stanicí Goßdorf-Kohlmühle se napojujeme na již známý úsek – na vyhlídku Adamsberg jsme šlapali nedávno.

Tady se rozdělíme – část se vrací obloukem zpět do Goßdorf-Kohlmühle, část se vydává červnovou trasou do Bad Schandau. Takže na viděnou v září, naposledy kolem Dráhy.

A ještě pár fotografií od Jaromíra Petružálka:

Tagy