weby pro nejsevernější čechy

Sklářská slavnost na Kristiánově 2018

Tradičně první zářijovou sobotu se Kristiánov otevírá všem milovníkům skleněné krásy a Jizerek. Letošní Sklářskou slavnost pořádá jablonecké Muzeum skla a bižuterie hned 1. září od 9 hodin.

Na ploše původních 24 jiter a 205 sáhů se můžete těšit na stánky se skleněným a bižuterním zbožím, uvidíte ale také mistry skláře přímo při práci – bude se tavit a foukat sklo, u Kopalova mačkadla vyrábět bižuterní kameny. Předvádět se bude tažení skleněných figurek či vinutých perlí u kahanu, zdobení skla, výroba skleněné bižuterie či různých módních doplňků.

Připravena je také široká nabídka tvůrčích dílen, kde si budete moci například navléknout šňůrku korálků nebo ušít originální šperk z drobných perliček. Novinkou bude skládání společné mozaiky ze skleněných střípků, do kterého se mohou zapojit malí i velcí. Na děti čeká hledání pokladu čaroděje Tamanna nebo projížďky na koni, ty šikovné a odvážné si pod dozorem členů Horské služby Bedřichov budou moci vyzkoušet slaňování přes Kamenici.

Slavnost začíná v 9 hodin, vlastní program pak od 9,30 uctěním památky zakladatele sklářské osady Johanna Leopolda Riedla na místním hřbitově a následnou mší. V kulturním programu se budou celý den střídat folklórní soubor Horačky z Českého Dubu, Swing Grass Revival a oblíbené divadlo Toy Machine se svou původní pohádkou o kristiánovském čaroději Tamannovi,“ řekla pořadatelka Marie Víšková z jabloneckého muzea. Od rána budou probíhat také komentované prohlídky vedené muzejními kurátory, kteří zájemce provedou nejen Liščí boudou, ale celou osadou.

Program na Kristiánově bude probíhat až do 16 hodin a vstup je zdarma.

Program:

09.00 začátek

09.30 uctění památky zakladatele sklářské osady na lesním hřbitově

10.00 mše svatá

11.00 Swing Grass Revival

11.30 pohádka kočovného divadla Toy Machine

12.00 folklorní soubor Horačky

13.00 Swing Grass Revival

13.30 pohádka kočovného divadla Toy Machine

14.00 folklorní soubor Horačky

14.30 pohádka kočovného divadla Toy Machine

15.00 Swing Grass Revival

16.00 konec

Doprava

Na Kristiánov se návštěvníci dostanou pouze pěšky po turistických cestách z Janova nad Nisou, Bedřichova, Hrabětic a Josefova Dolu nebo na kole po značených cyklotrasách.

V den slavnosti budou posíleny autobusové spoje MHD linky č. 1, která jede z centra Jablonce nad Nisou směrem na Bedřichov. Kdo pojede autem, může využít parkoviště v Bedřichově a v Hraběticích.

Sponzoři

Akce se koná za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky, Libereckého kraje, obce Bedřichov, obce Janov nad Nisou

Mediální partner Kristiánova

Mediálním partnerem Kristiánova je portál PROPAMÁTKY

Sklářská osada Kristiánov

Osada byla založena Johannem Leopoldem Riedelem roku 1774. Sklářskou pec tu poprvé roztopili na Tři krále (6. ledna) 1776 a jeho potomci huť provozovali až do roku 1887, tedy přesně 111 let. Zpočátku se zde vyráběly zejména číše a pohárky z dutého skla, holby, lékárenské lahvičky, flakonky a lustrové ověsky, v 19. století se staly hlavním artiklem mačkářské tyče, trubičky a tyčinky pro výrobu bižuterie. Specialitou byly tzv. „tutny“, duté trubice, které sloužily jako polotovar pro výrobu skleněných náramků – banglí.

Do dnešní doby se z tehdy významné sklářské osady zachovalo pouze jediné stavení sloužící původně pro ubytování sklářů, později jako hospoda a rekreační zařízení, tzv. Liščí bouda. Dnes je ve správě Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a před dvěma lety prošla kompletní rekonstrukcí. Její součástí bylo vytvoření nových expozic, malého naučného okruhu po zaniklých stavbách osady a naučné stezky spojující významná místa spojená s místní sklářskou tradicí na trase mezi Kristiánovem a hlavní budovou Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Šárka Labusová, asistentka ředitelky muzea

E: sarka.labusova@msb-jablonec.cz

Marie Víšková, tel.: 483 369 022, e-mail:marie.viskova@msb-jablonec.cz

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, U Muzea 398/4, 466 01 Jablonec nad Nisou

www.msb-jablonec.cz

Tagy