weby pro nejsevernější čechy

Liberecké divadlo F. X. Šaldy zveřejnilo plány na novou sezonu

Šéfové všech tří souborů: činohry (Šimon Dominik), baletu (Alena Pešková) i opery (Martin zveřejnili na dnešní(6/9/2018) tiskové konferenci plány pro stopětatřicátou sezónu divadla ve městě pod Ještědem.

Budova, která zdobí jeho vrchol a kterou navrhl Karel Hubáček tu tehdy samozřejmě ještě nestála, ale stala se od sedmdesátých let, kdy byla postavena stejně nezapomenutelnou dominantou města jako třeba místní radnice.Kecám, Ještěd všechny budovy široko daleko trumfne. A stane se taky jedním z hlavních hrdinů autorského kabaretu, kterým sezónu zahájí činohra. Hra se bude jmenovat Sialská trojčata, podle architektonické kanceláře ve které právě Karel Hubáček působil a spolu s ním Miroslav Masák a Otakar Biner. Hru napsal Milan Šotek. Režírovat bude šumný Radovan Lipus o scénografii se postará neméně šumný David Vávra.

Premiéra je naplánovaná na 5/10/2018.

Slibuji, že v souvislosti s těmito jmény už nikdy nepoužiji adjektivum šumný.

(Pracovat s místním technickým motivem se mimochodem v minulé sezóně rozhodli pracovat i v libereckém Naivním divadle, kde uvedli Pohádku o Liazce.)

Balet zahájí Vánoční koledou. Tvůrci slibují: Vánoční koleda přinese na jeviště tajuplnou atmosféru staré viktoriánské Anglie a nabídne divákům tanečně zpracovaný příběh lakotného obchodníka Eduarda Vydřigroše. Tomu se o vánocích zjeví duch jeho obchodního společníka a ze záhrobí ho varuje, aby se zamyslel nad dosavadním způsobem života. Samotář Vydřigroš nemá s nikým slitování a středem jeho zájmu jsou jen peníze. Postupně se k němu domů dostaví 3 duchové- Nevinnost, Mamon a Temnota, aby mu ukázaly výjevy z jeho minulosti, současnosti a budoucnosti. Chtějí, aby se napravil.

Premiéra je naplánovaná na 16/11/2018.

Opera začíná klasikou. Popelku napsal Gioacchino Rossini a je to titul známý a spolehlivě hraný dvě stovky let; premiérového uvedení se Popelka dočkala roku 1817 v Římě.

V inscenaci se představí převážně mladé operní obsazení, v titulní úloze mezzosopranistka Michaela Zajmi, patřící k nejtalentovanějším reprezentantům své generace a je laureátkou celé řady pěveckých soutěží. Za zmínku rovněž stojí např. barytonista Jiří Brückler, čerstvý držitel prestižní ceny Národního divadla, který pochází z Liberce a je v současnosti kmenovým členem naší první scény.

Tagy