weby pro nejsevernější čechy

Dřevěné sochy Michala Bílka jsou jako příbuzní, které jste ztratili

Nevystavuji krásné sochy. Snažím se pouze vystavit krásné, i když dřevěné duše lidí. Ty ať v tom dřevě hledají….řekl o svých sochách Michal Bílek, autor narozený v Turnově a žijící celý život na severu Čech. Mládí trávil kolem Liberce, větší část života nakonec v jeho západní části, V Petrovicích u Ústí na Labem.

Když vstoupíte na ochoz v liberecké oblastní galerii, nebudete mít se sochařovou výzvou z úvodu tohoto článku žádný problém, protože všichni ti dřevění chlápci a paní, muži, ženy a děti, ale také psi a ptáčata rozhodně duší oplývají. Možná se vám bude zdát, že jste je zastihli uprostřed nějakého rozhovoru a teď, vyrušeni návštěvníkem zvenčí, trochu váhají, jestli mohou mluvit dál. Je v nich určitý ostych a tajemství, ale když si sednete do koutku, konverzace se znovu rozběhne. Možná je trochu tichá a nesrozumitelná, ale je klidná a vyrovnaná.

V tom je trochu rozpor, protože, ač bych si přál, aby tuhle výstavu vidělo co nejvíc lidí, jistá intimita ji sluší a tomu naslouchání přeje.

Na druhou stranu si myslím, že všichni vystavení jsou na pozornost zvyklí a nebudou se zlobit, když se ocitnou ve větší společnosti.

Můžete se podívat do 25/11/2018.

Tagy