weby pro nejsevernější čechy

Je osmý ročník libereckého divadelního festivalu WTF?! novým startem?

Tisková zpráva o festivalu WTF?! si pochvaluje počasí i program a poznamenává, že se jedná o: kulturní svátek, který má daleko k naškrobenosti a který si návštěvníci užili všemi smysly.

V podstatě je to pravda, na druhou stranu se ale nabízí v názvu festivalu víc otazníků než vykřičníků.

Festival, který vznikl z entuziazmu a přetlaků party, která tehdy v libereckém divadle působila pod značkou divadlo FX Kalby se mění, důvod proč je nasnadě. Hlavní postava tehdejšího dění: herec, ale v této souvislosti zejména autor Tomáš Dianiška změnil angažmá a nyní působí v divadle Pod Palmovkou. I tam pokračuje ve svých aktivitách, tentokrát pod značkou PalmOFF. Kluci a holky na WTF?! stále do Liberce zajíždějí (letos s kabaretem Poslední důvod proč se nazabít), ale dramaturgie a obsah festivalu už není na jejich bedrech.

Festival tedy nadále trvá, což je dobře, ale není příliš jasné koho chce oslovit, jak toho dosáhnout a příliš se nepotkává ani se svým vlastním podtitulem: festival současného divadla. Představení Vosto5 Proton mělo premieru v roce 2016 a Psycho Reloaded letos poněkud unavených Buchet a loutek dokonce v roce 2011!

K pozitivům naopak můžeme připočítat uvedení inscenací z vlastních zdrojů Sialská trojčata (premiera vloni na podzim).

O vyjmenovaných souborech a představeních můžeme říci, že jsou sice sázkou na jistotu, na druhou stranu je jasné, že dramaturgie rozhodně nedrží prst na tepu doby.

Jako problematickou vidím spolupráci s Žitavským divadlem, do konceptu zapadá pouze jako deklarovaná přeshraniční spolupráce. Možná má přínos pro studenty němčiny, ale ani pro vystupující  asi není zrovna lahodná představa, že hrají pro někoho, kdo tak úplně neslyší…

Z kruhů blízkých baru Malého divadla vím, že pohled na festival WTF?! je v podstatě laskavý stejně tu ale slyšíme, že Liberec jako celek, nikoli jenom tahle akce, je poněkud zabržděný.

Je to škoda, protože právě WTF?! už má za sebou kus historie, podporu divadla. To není k zahození.

Co ale chybí je jasná koncepce, která by jasně zformulovala vizi, která zatím chybí.

Uděláme festival protože uděláme festival je trochu málo.

 

 

Tagy