weby pro nejsevernější čechy

Minifestiválek lesního divadla – přehlídka hereckého podhoubí

V lesním divadle v Srbské Kamenici se ve čtvrtek 23. května odehrála podivná divadelní sešlost. Světlo světa tam totiž spatřil první ročník Minifestiválku lesního divadla, který pořádala lesní mateřská škola Vážka ve spolupráci s obcí Srbská Kamenice za podpory projektu MAP II pro SO ORP Děčín.

Jak už je asi patrné, hlavními hvězdami čtvrtečního odpoledne byli malí předškoláci. To samozřejmě může svádět k mávnutí ruky nad jakousi dětskou akademií, ale chyba lávky. Jako letitý ochotník mohu dosvědčit, že čtyři mateřské školky (z České Kamenice, Markvartic, Děčína a pořádající Srbské Kamenice) přivezly čtyři opravdová představení. Kdo čekal nějaké hop, hop, pětiminutovky, byl hodně příjemně překvapen. Překvapeny byly samy pořadatelky, mimo jiné tím, jak lesní divadlo praskalo ve švech (pokud se to dá o lesním divadle vůbec říci) i tím, že se tu jaksi neprojevil tradiční neduh takových dětských akcí – totiž že jak ubíhá program, mizí dospěláci se svými ratolestmi, co už to mají „za sebou“ v nenávratnu. Tady ne, takže i ti poslední v programu měli „vyprodáno“. Repertoár byl samozřejmě pohádkový, někteří malí herci a herečky brali svou účast nesmírně vážně, někteří se trochu ztráceli, prostě tak jak to má v této kategorii být.

Suma sumárum, akce to byla utěšená (pomohlo i počasí), navštívená, překonala všechny neduhy prvních ročníků a jasně si řekla o pokračování. A také asi trochu potvrdila trend poslední doby, že po takových akcích, kde se lidé mohou navzájem potkávat, je stále větší hlad.

Tagy