weby pro nejsevernější čechy

Apollo 11 hlásí bezpečné přistání v iQLANDII

Víte, kdo je skutečně na fotografiích výpravy Apollo 11? A jak je to doopravdy s konspiračními teoriemi, které tvrdí, že lidé na Měsíci nebyli? Navštivte unikátnívýstavu o programu Apollo, která bude k vidění po celé letní prázdniny v liberecké iQLANDII, a budete mít už jasno. Kromě toho se dozvíte, jak to bylo s vesmírnou rivalitou mezi Sovětským svazem a USA, nebo jak literatura ovlivnila vesmírné inženýrství.
Hlas Armstronga, ale fotografie Aldrina.

To, že Neil Armstrong byl prvním člověkem na Měsíci, ví zřejmě každý z nás. Málokdo však třeba tuší, že na většině fotografií je ale zachycen Armstrongův kolega Buzz Aldrin. Mezi další zákulisní informace, které se na výstavě nadšenci do dobývání vesmíru dozvědí, patří spojitost NSDAP s programem Apollo nebo oblíbená hudba Neila Armstronga, kterou poslouchal během osmidenní vesmírné cesty. Rozhodně pak nepřehlédněte část výstavy, kde jsou vyvráceny konspirační teorie o tom, že lidé na Měsíci doopravdy nebyli. Kupříkladu záhada vlající americké vlajky v bezvětří, nebo proč na fotografiích z mise Apollo 11 nejsou vidět na povrchu Měsíce hvězdy.

Měsíc ve stínu politiky
Nemusela to být však posádka Apolla, která jako první výprava ze Země úspěšně přistála na Měsíci.
Již nějakou dobu Američanům šlapali na paty Sověti. J. A. Gagarin úspěšně absolvoval jako první člověk cestu do vesmíru, a tudíž si chtěli Rusové připsat i prvenství v dobytí Měsíce. Pouhé tři dny před vzletem Apolla vypustili do vesmíru sondu Luna 15, která se příliš rychle zřítila na povrch Měsíce. Byli ale Rusové a Američané doopravdy po celou dobu vesmírných válek neústupnými rivaly? I o tom je výstava v iQLANDII.
Vesmírná mise ve stylu Apolla 11
Za praktickou ukázkou mise Apollo 11 se vydejte na Laborky pro veřejnost s názvem Vesmírná mise. Dozvíte se, jaké materiály jsou nejvhodnější pro stavbu kosmické lodi, nebo jaký je rozdíl
mezi vesmírnou lodí a raketou. Také si vyrobíte vlastní raketu a vyšlete ji na leteckou výpravu po iQLANDII.

Tagy