weby pro nejsevernější čechy

Filmoví fanoušci už zaplňují diáře i na severu

V posledních několika měsících jsme si mohli přehrát všechny oblíbené filmy, protože jsme prostě měli čas, a i když to bylo svým způsobem fajn, přeci jenom už by to chtělo nějaké novinky, že ano?

První náznaky a přísliby registrujeme i my a pokusíme se je tu srovnat na jedno místo.

Sever severu Čech – šluknovský výběžek se vloni na podzim stal místem, kde natáčel Ondřej Trojan hudební komedii Bourák. Chystaná předpremiéra byla z pochopitelných důvodů odložena, teď tu však máme nové potvrzené termíny a protože v kinech budou stále platit některá omezení, bude více projekcí, takže by se mělo dostat na všechny.

29. 6. 2020 se můžete podívat na film Bourák ve Varnsdorfu a 30. 6. v Ústí nad Labem. Je jisté, že uvedení filmu se zúčastní i delegace filmařů, kdo to bude konkrétně, je zatím tajemství, ale vše se podle organizátorů dozvíme včas.

Severočeské předpremiéry organizuje Filmová kancelář ústeckého kraje, oficiálné a celostátní premiéra a start kinodistribuce je naplánován na 11. června.

Na podzim proběhne jubilejní dvacátý ročník Filmového festivalu v Litoměřicích. Známe termín, 28. – 30. 8., známe téma: Cesty a osudy  a od očitých svědků a festivalových harcovníků víme, že tady je to mnohem lepší než ve Varech! Tady najdete festivalový web, zpravodajsky rychlejší bývá facebookový profil festivalu.

Hned vzápětí také proběhne festival dokumentárních filmů, Elbedock. 1. – 6. 9. a 5. – 6. 9. v Drážďanech, to už tam snad budeme moci dojet legálně a nebude třeba se plížit přes zelenou hranici.

I tady je program zatím zahalen tajemstvím, ale i tady bychom brzy měli vědět více.

Anifilm, který letos čekalo stěhování z jihu na sever Čech jsme už také měli hodnotit a také musel změnit termín. Takže – místem konání je Liberec a do diářů si napište 6. – 11. 10. 2020.

Ještě tu samozřejmě máme karlovarský filmový festival, který nebude v prvním červencovém týdnu okupovat lázeňské měso, ale celou republiku. Seznam měst, kde můžete projekce navštívit, je na přiloženém obrázku, kde a co se bude přesně hrát nám řeknou provozovatelé kin.

A aby to bylo komplet, už zítra začíná We Are One: A Global Film Festival.

Tagy