weby pro nejsevernější čechy

Za pivními zážitky do Plzně: návštěvníci se naučí natočit pivo na šnyt a ochutnají speciály z minipivovarů

Zatímco vinaři mají své království na jihu Moravy, pro pivaře je zaslíbeným městem Plzeň. Pivo se tu vaří už přes sedm set let, sídlí tu značky Gambrinus a Pilsner Urquell, který inspiroval více než dvě třetiny všech světových piv, dodnes označovaných jako pils, pilsner, pilsener. Plzeň je zkrátka hlavní město piva v České republice a kromě pití se tam můžete o tomto národním nápoji dozvědět spoustu zajímavostí, vyzkoušet si práci sládka, naučit se ho správně čepovat nebo se v pivě i vykoupat.

Plzeň je město, kde se tvořila česká pivní historie. Pivo se tu vaří od roku 1295, kdy udělil Václav II. měšťanům právo várečné. Zlatá éra plzeňského piva nastala v polovině devatenáctého století, kdy se v nově vystavěném pivovaru začal vařit spodně kvašený ležák, který si díky své kvalitě a chuti brzy vydobyl mezinárodní renomé.

Muzeum ukáže i gotickou sladovnu

Všechny zajímavosti o historii pivovarnictví se návštěvníci dozví v plzeňském Pivovarském muzeu, které sídlí v prostorách původního právovárečného domu z patnáctého století. „Kromě sbírky korbelů z nejrůznějších materiálů nebo nejmenšího pivního džbánku na světě představí prohlídka muzea i gotickou sladovnu, kde zájemci zjistí, k čemu středověkým sládkům sloužila humna, hvozd či valečka,“ popisuje Helena Mařanová z organizace Plzeň – TURISMUS. Na prohlídku je možné plynule navázat průzkumem plzeňského podzemního labyrintu, kam se vstupuje právě z budovy muzea.

Velká jména plzeňského pivovarnictví mohou lidé poznat při prohlídce areálu Plzeňského Prazdroje a Gambrinusu, kde se zblízka podívají na suroviny, ze kterých se pivo připravuje, poznají jeho příběh a tajemství výroby. Na konci prohlídkové trasy Pilsner Urquell si dospělí návštěvníci mohou vychutnat nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák čepovaný přímo z ležáckého dubového sudu v historických sklepích. „V Plzni se v těchto dnech koná festival Industry Open. Během speciálních festivalových prohlídek se návštěvníci dostanou i na místa veřejnosti běžně nepřístupná, jako například přímo na sladovnu. Speciální prohlídky se konají v sobotu 27. června, a pak od 4. do 6. července,“ doplnila Mařanová.

Sládkem a výčepním na vlastní kůži

Plzeňská pivní současnost je kromě známých značek také ve znamení mladých, originálních pivovarů, které přináší do pivní nabídky rozmanitost. Příkladem je pivovar Raven, kde pivo vaří mladý Australan s českými kořeny Filip Miller. Byl první, kdo v Česku připravil pivo zvané „kyseláč“ nebo sladké a tmavé pivo Cream porter. Tomu, kdo chce nahlédnout do zákulisí podniku a vyzkoušet si vlastní pivní experimenty, dává pivovar Raven možnost zajít na prohlídku. Nebo se může na den stát sládkem a podílet se na výrobě vlastní várky piva. „Pivo vaříme dvakrát denně a zájemci mohou zblízka sledovat veškeré kroky. Začínáme šrotováním sladu, které zabere delší čas, takže je prostor pro degustaci našich piv a občerstvení. Je to jen na rozhodnutí účastníků, jestli chtějí být u výroby celou dobu nebo strávit více času v restauraci, která je s pivovarem propojená,“ nastínil sládek a spolumajitel pivovaru Filip Miller.

Kdo si chce o plzeňských pivovarech udělat opravdu důkladný přehled, může přijmout takzvanou Pivní výzvu. K jejímu splnění je potřeba za den navštívit všech jedenáct pivovarů v Plzni a nejbližším okolí. Na webu visitplzen.eu/pivni-vyzva je mapa, seznam nejbližších zastávek MHD i tipy, jak se s nelehkým úkolem nejlépe popasovat.

Aby pivo hostům opravdu chutnalo, nestačí, když je dobře uvařené, je taky potřeba ho umět správně natočit. I to se mohou zájemci v Plzni naučit. Školu čepování pořádá Plzeňský Prazdroj. Účastníci se dozví, jak načepovat šnyt, mlíko nebo čochtana, jaké jsou rozdíly v chuti a jak se pozná, že výčepní své řemeslo dobře ovládá.

Pivo je i na krásu

Kromě toho, že je pivo vynikající nápoj, má díky vysokému obsahu výživných látek příznivý vliv na zdraví a krásu. V plzeňském pivovaru Purkmistr si návštěvníci mohou dopřát pivní koupel. Ponoří se do lázně namíchané z piva a dalších ingrediencí, jako jsou pivovarské kvasnice, bylinky nebo kyselina uhličitá. Koupel by měla pokožku prokrvit, omladit a vyživit díky vitamínům, proteinům a sacharidům, které obsahuje.

U Purkmistra si mohou návštěvníci dopřát i pivní kosmetické ošetření s masáží krku, dekoltu a obličeje a hydratační pleťovou maskou. Na trhu je také poměrně široká nabídka pivních kosmetických přípravků. Šampony s obsahem chmele napomáhají růstu vlasů a vitamín B obsažen v pivu pomáhá zvláčnit vysušenou pokožku.

Tipy na zajímavé akce v Plzeňském Prazdroji:

  • Léto v Prazdroji – Každý čtvrtek o prázdninách se na nádvoří Plzeňského Prazdroje konají koncerty. Na letošním sedmnáctém ročníku vystoupí například ReadyKirken, Vilém Čok nebo Turbo. Vstupné je 50 korun a koncerty začínají v 19 hodin. Od srpna se přidá také promítání filmů pod širým nebem a letní grilování u Formanky.
  • Street Food festival – Uskuteční se 25. července a návštěvníkům nabídne pestrou paletu chutí z celého světa.
  • Burger Street festival – Milovníci dobrého jídla by si měli v kalendáři označit víkend 21. až 23. srpna, kdy nádvoří pivovaru provoní stánky s burgery, které doplní i výborné pití a doprovodný program.
  • Škola čepování – Plzeňský Prazdroj pořádá zážitkové programy, kde se účastníci zábavnou formou naučí zásady správného čepování piva. Je možné se registrovat ještě i na začátek července.

Podrobné informace o historii pivovarnictví v Plzni, všech místních pivovarech a aktuálních akcích najdete na webu visitplzen.eu.

 

Tagy