weby pro nejsevernější čechy

Debutant nebo novičok? Jedy jsou různé, otázky stejné.

Kniha Sergeje Lebeděva Debutant (vydalo nakladatelství Pistorius & Olšanská, přeložil Milan Dvořák)  je příběh (který) k sobě přivádí Kalitina, bývalého vedoucího chemika utajeného vojenského výzkumného ústavu, v němž se vyvíjely bojové jedy, a podplukovníka Šeršňova, agenta FSB vyslaného, aby Kalitina zabil,jak se píše v anotaci a vyšel přesně v okamžiku, kdy celý svět sledoval příběh Alexeje Navalného, který byl otráven jiným, zcela reálným jedem, novičokem.

Tahle časová shoda vypadá na první pohled dost cynicky, na druhý však naznačuje, že téma viselo ve vzduchu (už nějaký čas) a, že tedy logicky, bude reflektováno i v nějakém uměleckém díle a jedním z nich je právě román Debutant.

Pro pořádek uvedu, že debutant je název literárního jedu a tím, doufám, s prozrazováním tajemství končím, protože spoilery nemá nikdo rád.

On nakonec ten příběh není to nejzajímavější, co mě na knize zaujalo, protože tohle schéma je poměrně často využívané a používané všemi spisovateli tohoto žánru (pamatujete si na specielní oddělení CIA ve filmu Tři dny Kondora, jehož zaměstnanci krmili počítač zápletkami špionážních románů?), nejzajímavější je rozpoložení hlavních hrdinů (hrdinů?) této knížky a reálie, ve kterých se pohybují. Těžko představitelná realita Ruska nyní i v časech, kdy bylo Sovětským svazem, je nejenom tísnivá, je i naprosto nepředstavitelná. Takhle nějak si představuju termitiště, kde nikdo není jednotlivcem a individualitou, tou je až termitiště celé…

Být dílkem celku má ale také svoje výhody, tou největší je, že nemáte kdy přemýšlet o tom, co je dobré, co je špatné a co je dobré. Pracujete na svém úkolu, ráno si uvaříte do bandasky kafe a jdete do fabriky. Je jedno, jestli utahujete šrouby, nebo vymýšlíte látku, která zabije.

Zvrat nastává ve chvíli, kdy státu povolily všechny svaly jako mrtvému psovi, jednomu z Kalininových pokusných exemplářů. Prchající nepozorovaně prošel mezi doširoka otevřenými čelistmi. Byl to ostatně jen pomíjivý okamžik slabosti, brzy se čelisti znovu sevřely.

Cvak.

Jste venku a můžete přemýšlet. Z pekla do pekla.

Debutant je odvyprávěn nezúčastněným, jakoby odtažitým, jazykem, který nic nezatají, ale je chladný, nezaujatý, krutý. Já ti v přemýšlení o tom, co se tady děje, nepomůžu, říká Lebeděv, s tím se musíš popasovat sám.

Tagy