weby pro nejsevernější čechy

Příští týden patří animovanému filmu

Festival animovaného filmu Anifest se od svého přestěhování na sever republiky, do Liberce, poprvé dočká sezony, kdy nebudou  projekce a program omezovat žádná omezení a uzávěry. Začíná v úterý 10/5/22 a potrvá až do neděle 15/5/22.

Asi nejzajímavější položkou je program, který si můžete nastudovat tady ->

Velkou část tiskové zprávy je věnovaná porotě. Takže, kdo bude rozhodovat?

Počítačové hry posoudí letos trojice žen. Z Itálie to bude herní designérka Claudia Molinari ze studia We Are Müesli. Přidá se k ní nizozemská výtvarnice Céline Veltman, která pracovala například na hře Hidden Folks (oceněné na ANIFILMu 2017), a česká vizuální umělkyně Eva Nečasová ze studia Charles Games.
Nejlepší VR filmy, videoklipy i abstraktní a nenarativní animaci vybere publicista a kurátor rozšířené reality Lars Rummel (Německo), spolupracující například s festivalem DOK Leipzig. V porotě s ním zasedne česko-britská umělkyně Tereza Stehlíková, která pracuje napříč médii, primárně s videem a performance. Je držitelkou doktorátu z londýnské Royal College of Art a aktuálně vede katedru vizuální tvorby na Vysoké škole kreativní komunikace v Praze. Z Ukrajiny se k nim připojí výtvarník a režisér Stas Santimov s nezaměnitelným výtvarným rukopisem, známý pro své gify, videoklipy i filmová díla.

Porotu pro filmy krátké a studentské tvoří v Estonsku usazená chorvatská režisérka a ilustrátorka Lucija Mrzljak, německý filmař a producent festivalu interfilm Berlin Alexander Stein a pražský režisér, výtvarník a autor komiksů Jan Saska, známý především díky snímku Happy End (v roce 2016 zařazený mezi 10 filmů usilujících o Oscara za krátký film).
Kdo získá Animorphu pro nejlepší celovečerní film pro děti nebo dospělého diváka, rozhodne slovenská režisérka a producentka ze společnosti Fool Moon Katarína Kerekesová (Kameny, Websterovi, Mimi a Líza), nizozemský výtvarník a režisér Hisko Hulsing (stojící mimo jiné za aktuálním seriálovým hitem Undone) a král nezávislé americké animace, legendární režisér několikrát nominovaný na Oscara Bill Plympton.

Porotci se vždy významně podílejí na programu festivalu a nejinak to bude i letos. Téma Animace & humor doprovází Lucija Mrzljak, která uvede své, estonským humorem silně ovlivněné, krátké filmy. Stejně tak Jan Saska, který si pro diváky nachystal masterclass, kde přiblíží i svůj dlouho očekávaný film Hurikán. Vlastní, již proslulou masterclass bude mít také Bill Plympton, a k tomu uvede výběr ze svých vtipných filmů, včetně dvou celovečerních. Vrchol současné seriálové animace – Undone, ale i všechny své předešlé oceňované filmové projekty přiblíží během dalšího programu Hisko Hulsing. A své pojetí filmů pro všechny smysly pak ve vlastní masterclass přiblíží Tereza Stehlíková.

Zajímavostí a novinkou je informace, že ANIFILM  se dostal do velmi vybrané společnosti:

Aktuální novinkou je, že americká Akademie filmového umění a věd 30. dubna zařadila ANIFILM mezi vybrané prestižní festivaly, jejichž vítězný krátký film je kvalifikován pro účast na oscarovém klání a je předložen členům Akademie k posouzení. V této kategorii je ANIFILM jediným českým festivalem, který má toto oprávnění.

Takže nezapomeňte! Příští týden v Liberci.

 

 

Tagy