weby pro nejsevernější čechy

Dny lidové architektury proběhnou i v Kravařích

Vísecká rychta v Kravařích, největší roubené stavení u nás, se i letos zapojí do celorepublikové akce Dny lidové architektury. Akce proběhne o víkendu 23.–24. července a kromě volného vstupného bude pro návštěvníky na sobotu připraven bohatý program včetně soutěže o nejlepší bábovku.

Sobotní program začne již dopoledne. „V 10.30 proběhne komentovaná prohlídka výstavy Česká paní česky vaří, přitom dobře hospodaří. Kávoviny, bábovkové formy a vyšívané kuchařky představí přímo autorka výstavy Kateřina Ebelová, jež ve 14 h naváže přednáškou o kávě a kávovinách,“ upřesňuje Marek Hofman, vedoucí Vísecké rychty. Odborný program následně doplní ochutnávka domácích bábovek.

Do soutěže o nejlepší bábovku se může zapojit každý – stačí mezi 9. a 13. hodinou přinést doma s láskou upečenou bábovku. Máte zaručený recept? Neváhejte a podělte se o něj! Odborná porota cca v 15 hodin vyhlásí výsledky, včetně ceny návštěvníků.

Po celý den budou uvnitř stavení i venku probíhat ukázky historických řemesel a expozice díky divadelním hercům ožijí. Dozvíte se, jak se dělají šindele a jak se přede na kolovratu, s bylinkářkou se naučíte rozpoznat tajuplná kvítí a dvorek Vísecké rychty se zaplní nejen návštěvníky, ale výjimečně i Adélčinými domácími zvířaty.

Dny lidové architektury budou probíhat i v neděli 24. 7. 2022, ovšem bez doprovodného programu. Stálou expozici „Malovaný nábytek“ doplňuje výstava vyšívaných kuchařek a bábovkových forem „Česká paní česky vaří, přitom dobře hospodaří“.

Tagy