weby pro nejsevernější čechy

Sedmadvacátý ročník festivalu Žlutomodrý kocour zahájen

Jedním z festivalů, které zahajují divadelní ochotnickou sezónu je turnovský Modrý resp. Žlutomodrý kocour, takže i letos se za hnusného deštivého počasí do tohoto městečka sjela řada fandů kteří chtěli vědět co se za poslední rok urodilo a řada souborů, které to chtějí předvést. Začínalo se ve čtvrtek 16. 2., oficiální zahájení proběhlo v pátek 17. 2.

Zahajovací slovo a úvodní show měl na starosti tradičně ředitel festivalu a herec ve výslužbě Mário Kubaš.

Téma jeho letošní promluvy byl náš vztah ke zvířatům, k jejich průmyslové výrobě a tedy vlastně k životu vůbec.

Téma, které není zdaleka jen turnovské nebo české, ale svým způsobem hýbe veřejností celého světa.

Asi je signifikantní, že tím že bylo nastoleno právě tady v souvislosti s jinak laskavým a hodným festivalem se dostavily první následky a tím nejviditelnějším bylo, že od sponzorování Modrého kocoura odstoupil jeden z důležitých donátorů, protože nikomu není nic do toho co jí

Ham.

Na jeviště se na závěr zahajovací produkce tradičně dostavil turnovský starosta Tomáš Hocke u kterého je nutné ocenit, že i když za ty roky ví, že to nebude prezentace v klasickém slova smyslu, ale prezentace hodně ujetá a tentokrát se k němu přidal i náměstek pro řízení resortu hospodářského a regionálního rozvoje libereckého kraje  Jiří Ulvr a opravdu nevím v kterém jiném městě nebo kraji by jeho představitelé pochopili, že to co na první pohled vypadá jako ztráta důstojnosti tu důstojnost naopak přináší v mnohem větší míře.

Při rozhovoru s Mário Kubašem jsme mluvili o tom, že témata zahajovacích promluv jsou (bohužel) hodně vážná a neveselá a že by bylo prima být zase alespoň trochu pozitivní.

Tak za rok prý určitě!

Součástí zahajovacího večera bylo i představení Zlý jelen, ekoteroristická hororová komedie s detektivní zápletkou. Václava Klimenta Klicpery a bylo to intenzivní, radostné, genderově (ne)vyvážené, silné a skvěl provedené. Opravdu velká radost.

Festival pokračuje i v sobotu a v neděli a kdo to nemá do Turnova daleko a nemá v tomhle plačtivém víkendu jiný dobrý program, měl by se tu zastavit.

Co a kde ještě může vidět najde na festivalovém webu.

Tagy