weby pro nejsevernější čechy

Výtvarná soutěž má své vítěze

Výtvarná soutěž „Moje zážitky z interaktivní expozice České Švýcarsko – život, tajemství a inspirace“ už má své vítěze.

Při příležitosti oslav 10. výročí Domu Českého Švýcarska v Krásné Lípě vyhlásila obecně prospěšná společnost České Švýcarsko výtvarnou soutěž pro děti z mateřských a základních škol. Děti tvořily díla na motivy zajímavých exponátů v interaktivní expozici, která je v domě Českého Švýcarska umístěna už od jeho slavnostního otevření v roce 2007.

Nejčastějším tématem, které se na obrázcích objevovalo, byl model balónu, který umožňuje virtuální let nad Českým i Saským Švýcarskem. Dalším exponátem, který děti zaujal, byl mravkolev lovící mravence. Ani působivá trojprojekce ke geologii území Českého Švýcarska nezůstala bez povšimnutí. Starší děti zobrazovaly i novější část expozice věnovanou sklářství. Mezi obrázky nechyběla ani tolik oblíbená jezevčí nora, kde končí většina dětských návštěv expozice.

Hlavní cenou v soutěži byly pro vítěze volné vstupenky pro kolektivy i jednotlivce do expozice, ale také výchovně – vzdělávací materiály z Českého Švýcarska a výtvarné pomůcky. Mezi výherci jsou žáci ZŠ Krásná Lípa, ZŠ Pastelka Rumburk nebo MŠ Česká Kamenice a MŠ Krásná Lípa, ale také vzdálené školky z Mikulova.

Výsledková listina je k nahlédnutí na www.ceskesvycarsko.cz

Za deset let existence prošlo interaktivní expozicí již téměř 90000 návštěvníků. Bohužel ne všechny exponáty nebo technika tento nápor vydržely bez újmy. Expozice se v průběhu těch deseti let měnila, opravovala a doplňovala, ale stále své hlavní poslání seznámit návštěvníky s tajuplným krajem Českého Švýcarska z různých pohledů splňuje. Z obrázků účastníků soutěže bylo zřejmé, že si každý najde v naší expozici své téma, i když už její exponáty nezáří novotou a podobných expozic v republice mezitím vznikly desítky.

Ing. Jarmila Judová

koordinátorka vzdělávání České Švýcarsko o.p.s.

Křinické nám. 1161/10

Krásná Lípa 407 46

Tel: +420 412 383 000

jarmila.judova@ceskesvycarsko.cz

Těšíme se na Vás v Českém Švýcarsku – evropské excelentní destinaci

www.ceskesvycarsko.cz

Tagy