weby pro nejsevernější čechy

Na dech

Divadelní festival Vítr z hor pokračoval v pátek 17. listopadu 2017 v Městském divadle ve Varnsdorfu tanečně-multimediálním představením Na dech.

Kolikrát za den si uvědomíte, že dýcháte? Otázka, pokládaná ve všech materiálech jako první, má diváka směřovat k tomu, aby přemýšlel. O dechu. Samozřejmý, neuvědomovaný, stmelující, první i poslední… Vystoupení předkládá několika performery-tanečníky ztvárněné minipříběhy …na dechu s povzdechem v nádechu o dechu… Poměrně čerstvé představení (premiéra letos před prázdninami) je dalším autorským dílem Hany Strejčkové a navazuje na taneční dílny s náctiletými (projekt WAITing 2015-2017) a seniory (Dech. Pohyb. Tanec.) Čtyři tanečníci, live DJ, projekce na velké plátno.

Asi takhle – DJ moc nemusím, na jejich produkce jsem nikdy nechodil, nechodím a předpokládám, že chodit nebudu. Proč jsou rozdílné pojmy street dance a break dance jsem si musel vygooglit, normálně nic takového nevyhledávám, i když se občas podívám, protože když to někdo umí, není proč to nevidět. Jenže tohle je tak trochu jiné kafe. Těch 50 minut diváka v podstatě od začátku do konce nenechá vydechnout a je k tomu jedno takové rčení o jisté tělesné partii a hrnci. Prostě a jednoduše se na to parádně kouká a ta muzika k tomu neodmyslitelně patří. A pokud jsem na odpolední zkoušce nevěřil, že účinkující se na večer šetřili a jeli na půl plynu, tak musím konstatovat, že při představení skutečně řádili na 200 %. Což jim ale nezabránilo v tom, aby po děkovačce pro bouřící hlediště ještě párkrát nepřidali…

Kompletní realizační tým buď ve fotogalerii na plátně v závěru představení nebo tady ->

PS: Pokud to klapne, neviděli jsme u nás tuhle show naposledy.

Tagy