weby pro nejsevernější čechy

Nové regionální výrobky z Českosaského Švýcarska 2017

V Krásné Lípě proběhlo 22. 11. 2017 již 13. kolo certifikace regionálních výrobků a mezi výrobky se značkou „Českosaské Švýcarsko regionální produkt“ tak nyní nově patří: vyhlášený Dlaskův větrník a vynikající regionální Sušenky Českého Švýcarska od Martiny Janečkové.

Komise také obnovila certifikát Mýdlárně Šafrán na přírodní mýdla, Olze Jelínkové z Ateliéru OJA a jejím výrobkům z ovčí vlny. Prodloužení získaly také výrobky z Areálu U Fořta, tedy Sirup z jehličí a Fořtovy (pivní) lupínky. Regionální značku může nadále užívat Irena Kubicová pro své Bylinkové zážitky z Českého Švýcarska a MAS Český sever pro Tolštejnské slavnosti.

České Švýcarsko o.p.s. je již od roku 2010 koordinátorem regionální značky „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“. Značka patří do Asociace regionálních značek a je udělována nejen v Českém Švýcarsku a na Šluknovsku (ve spolupráci s MAS Český sever), ale také na území Saského Švýcarska. V regionu je již certifikováno 39 výrobců a 13 zážitků. Certifikát platí na dva roky a opravňuje výrobce k užívání značky „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“ na všech certifikovaných produktech i propagačních materiálech.

Cílem značky je přispět k rozvoji místní ekonomiky a udržitelnému cestovnímu ruchu. Značka garantuje původ výrobku v regionu, kvalitu a šetrnost k životnímu prostředí. Uděluje se výrobkům, které mají v regionu dlouholetou tradici (nože z Mikova, čokolády z děčínské firmy Jordan & Timaeus), nebo jsou převážně z místních surovin (včelí med od p. Kuby z Brtníků, mléčné výrobky z Farmy Růžová apod.). Posuzuje se i podíl ruční práce, jedinečnost ve vztahu k regionu a výjimečné vlastnosti produktu. Výrobcům značka umožňuje větší propagaci jejich výrobků a otevírá nové možnosti prezentace a prodeje, např. na regionálních trzích, v recepcích hotelů, v regionálních informačních střediscích v Českém Švýcarsku i ve Šluknovském výběžku. Základním nástrojem propagace jsou společné webové stránky všech certifikovaných produktů www.regionalni-znacky.cz. Koordinátor značky dále propaguje certifikované výrobce na svých akcích, webových stránkách a vydáváním propagačních materiálů a katalogů.

Popis nových certifikovaných výrobků:

Sušenky Českého Švýcarska

Výrobce: Martina Janečková Sušenky, Rumburk

• Žitné celozrnné sušenky čokoládové

• Pohankové celozrnné sušenky čokoládové

• Špaldové celozrnné sušenky vlašské

Speciálně navržená řada ručně vyráběných jemných celozrnných sušenek z kvalitních vstupních surovin od pěstitelů, farmářů a lokálních výrobců z regionu Českého Švýcarska.

Sušenky jsou pečeny z jemných celozrnných mouk a čerstvých surovin. Voní, mají vysokou výživnou hodnotu a jsou vhodné jak pro doplnění energie na cestách, ke kávě či čaji, ale také jako chutný a pěkný dárek pro vaše blízké.

Sušenky jsou baleny dárkově do ekologických krabiček a sáčků.

Etikety jsou ručně malované Klárou Winterovou EmekeArt.

Kontakt na výrobce:

Martina Janečková

Polní 725/7

Rumburk 40801

tel.: 722 041 924

janeckova.rumburk@seznam.cz

www.martinajaneckova.cz

Dlaskův větrník

Výrobce: František Dlask

Dlaskův větrník je vyráběn 100% ze základních surovin, řemeslným způsobem, dle vlastní receptury, již od založení firmy roku 2003. Jeho velikost a chuťové vlastnosti jsou známé v širokém okolí.

Korpus je z máslového odpalovaného těsta, plněný žloutkovou a karamelovou šlehačkou, potažený karamelovou fondánovou polevou.

V roce 2012 vítěz soutěže „Regionální potravina Ústeckého kraje“ v kategorii cukrářské výrobky. V roce 2013 výrobce získal titul „Živnostník rou za Ústecký kraj“.

Kontakt na výrobce:

František Dlask

Café Dlask

Legií 2185

407 47 Varnsdorf

telefon: 412 398 350

cafe@dlask.cz

//cafe.dlask.cz

Kontakt na koordinátora regionální značky:

Mgr. Lenka Stiborová

Tel. + 420 777 819 915

lenka.stiborova@ceskesvycarsko.cz

České Švýcarsko o.p.s.

Křinické nám. 1161/10, Krásná Lípa 407 46

www.ceskesvycarsko.cz

Tagy