weby pro nejsevernější čechy

100. výročí Rumburské vzpoury – odpolední program

V sobotu 19. května 2018 pokračoval program ke 100. výročí Rumburské vzpoury odpoledne průvodem, přehlídkou na náměstí a nakonec až do večera v parku.

Není to úplně jednoduchá situace. Jsou tací, kteří jsou v této souvislosti alergičtí na označení oslavy, protože slavit vzpouru se nemá. Z obdobných důvodů se distanovaly některé historicko-vojenské spolky – vždyť se jednalo o vlastizradu (stejně jako v případě legionářů). Myslím ale, že širší veřejnosti jsou tyhle jemné nuance celkem buřt, spousta lidí přišla na střílení, pivo, klobásu a šraml…

Po dopolední bitvě se davy nastěhovaly do města. Průvod od nádraží jsem nestihl, vylezl jsem ze sklepů rovnou na naplněné náměstí. A pak do parku, mezi stánky a atrakce, čekat na rekonstrukci.

Nejjednodušší bude použít slova starosty města Rumburk Jaroslava Sykáčka z jeho FB:

Oslavy 100. výročí Rumburské vzpoury jsou za námi. Rád bych totou cestou poděkoval všem, kteří se podíleli na organizaci. Myslím, že se akce velice vydařila – včetně počasí -, a že lidé byli spokojení. Ještě bych rád připomenul, že jsme rozdávali u příležitosti výročí medaile. Za rozvoj města ji dostali tito lidé: Ester Sadivová, Klára Mágrová, Miroslav Lošťák, Jaroslav Mrštík, Miroslav Waldauf, Emil Tůma, Karel Jeništa a in memoriam i někdejší kronikářka Marie Zibnerová. Pamětní medaili dostali také potomci vzbouřenců, a to Dana Maťková, Josef Planěk, Jana Mistolerová, Josef Hora a Jiří Hora. Na památku si pak medaili odnesla řada hostů, například předseda Senátu České republiky Milan Štěch, či delegace ze spřáteleného ruského města Kiržač.

Odcházel jsem, když začínala hrát Patrola-Šlapeto a tudíž zbytek programu neviděl. Zvony jsem jen minul na silnici a Havelka byl prý výborný jako vždy…

Něco málo ke studiu, oč se vlastně jedná -> a ve zkratce i tady ->

Podrobnější popis odpoledne včetně fotek na Deníku ->

Oficiální foto města Rumburk zde ->

Fotky od Jiřího Fišera:

PS: Dva nesmazatelné zážitky – křižující se poslanec ČSSD při modlitbě husitské farářky a přeblept předsedy Senátu, který zaměnil legionáře za milicionáře. Fujtajxl.

Rok 2013 ->

Tagy