weby pro nejsevernější čechy

Prohlídka technického zázemí Lorety 2018 na vlastní oči

Ani v letošním roce nechyběla v prvním prázdninovém měsíci v nabídce rumburské Lorety speciální prohlídka, věnovaná technickému zázemí tohoto významného areálu. Ve čtvrtek 5. července 2018 zájemci naplnili hned dva termíny.

Není to úplně jednoduché, když člověk přestoupí z účastníka akcí do role jejich připravovatele a změní tak stranu barikády. Sice to není tak markantní jak na Pohádkovém lese v Krásné Lípě, ale pokud běhám odemykat dveře, kontroluji pohyb návštěvníků, ba dokonce je mi svěřeno cosi jako výklad pro některou ze skupin, není moc čas brát do pazour fotoaparát a pořizovat dokumentaci. Takže fotek letos poskrovnu.

Pro ty, kdo ještě nikdy nebyli – k vidění při těchto prohlídkách jsou pokaždé místa, o nichž bežní návštěvníci v podstatě ani nemají tušení. Pro ty, kteří byli – každý rok jiná. Už před pár lety jsem si z Kláry Mágrové dělal legraci, že nechápu, jak může každý rok vytáhnout z klobouku nějakou novinku, objevit další neznámé místo – a pořád to tak funguje. Letos bylo největší úsilí zaměřeno na tzv. zahradnický sklípek pod klášterním kostelem. A nebyla to žádná legrace, odpadků a odpadu víc než málo.

Nejprve úvod na nádvoří, poté seznámení s historií a dnešní trasou ve Svaté chýši. Dělení na tři party – já zajišťuji sestup do krypty, KM výklad o odvodňovacím systému Lorety, a třetí skupina stoupá po točitých schodech v plášti Lorety na půdičku. Hromadný přesun k již zmíněnému sklípku, kde je k vidění i pár artefaktů, objevených ve vynášené suti. Přes městský park (bývalou klášterní zahradu) do prostoru skrytých pozemků za Svatými schody (pozdější skupina, která není v takovém časovém presu, má možnost nakouknout i do místnosti přímo pod schody, kde je vstup do jedné z odvodňovacích štol). Závěr prohlídky v podobě výstupu do krovu kostela sv. Vavřince, kde KM naznačuje plány, nebo spíše zbožné přání, co by se všechno dalo dělat… A druhá prohlídka znovu využije výhody, že po ní už není další termín, kvůli kterému by se muselo kvaltovat – má možnost nahlédnout do kapucínského chóru.

Další šance bude až rok (snad zase)…

A jeden bonusový tajtrlík:

Rok 2016 ->,rok 2015 ->,rok 2014 ->

Tagy