weby pro nejsevernější čechy

Aby zase politiku neuneslo UFO

Proběhly komunální volby, v Ústí nad Labem dopadly jako minule, ale přesto bude všechno asi jinak. Tedy pokud se aktéři poučí z krizového vývoje a někteří na místo naivního (byť sympatického) občanského aktivismu přidají trochu politických zkušeností, které vedly k chybám a dláždění cesty pro protřelejší a bezohlednější UFOny.
První dojmy z voleb byly smíšené, ale na druhý pohled zavládl optimismus. ČSSD se poroučela ze zastupitelských křesel na magistrátu i ve všech ústeckých obvodech. Ukázalo se, že boží mlýny opravdu melou a ani superhrdinská kampaň nezastaví nemilosrdné voliče. Je to facka celé české levici, která namísto levicového programu spíše razila heslo „Nacionální socialismus, taky socialismus!“. A právě hnědnutí idejí odlákalo část voličů směrem k Pirátům a zbytek nelítostně vysál Andrej Babiš svým sociálním populismem v praxi. Pozůstatek programu pak mohl konkurovat pouze Tomáši Vandasovi a jeho Čistému Ústí.
Ani to se však nedostalo do zastupitelstva a ukázalo se, že černé duše na kandidátkáchani dovedně neskrytý rasismus nevedou ke křeslům v zastupitelstvu.

Policie snad již koná

Volební účast v Předlicích a Krásném Březně spíše dokázala, že paranormální jevy skutečně existují a mimozemšťané dohnali k volbám skalní nevoliče, ještě jim slevili pět stovek na nájmu a zase odletěli do jiné galaxie. I tak se to dá dělat. Klobouk dolů. Policie snad již koná.
Namísto toho pravděpodobný základ budoucí městské koalice ukázal, že vše lze vzít s humorem a dělat si srandu ze sebe sama není nic divného. Lídr ANO Petr Nedvědický prohlásil v předvolební debatě, že v podpoře sportů má atypické priority, konkrétně řekl, že: “Chceme se zaměřit na podporu spíše malých sportů, třeba kuliček. Umožnit dětem udělat si v parku jamku, aby si ji vyhrabaly, a poté si ji po sobě zase zahrabaly.”! To neušlo místním facebookovým glosátorům a objevila se brzy událost „Cvrnkání kuliček – povolební turnaj lídrů“.

Dokáží vítězové z ANO odolat svodům Jiřího Madara?

Ironizující událost však ukázala, že by leccos mohlo být jinak. Sám lídr ANO v komentáři potvrdil účast, slíbil zahrabat i vyhrabat důlek, a dokonce pořídil kuličky. Když se pak z akce objevilo skutečné video, tak se jeden nestačil divit. Petr Nedvědičký lopatkou hloubil důlek, Karolína Žákovská a Karel Karika z Pro! Ústí pak s úsměvem ve tváři hráli tuto dětskou hru. Jeden by se zajíkal optimismem a volal po lepších časech, které jistě teď přijdou. Jenže realita může být zcela jiná.
Lídři stran si ze sebe umí udělat legraci, to je jistě chvályhodné. Ale dokáží vítězové z ANO odolat svodům Jiřího Madara? Ten v minulosti ukázal, že se skutečně nebojí čehokoliv. Ze dvou zvolených zastupitelů vytěží čtyři členy městské rady, vymámí tele z jalovice a klidně najde svatý grál, když mu to zajistí vliv na politiku města. Občané však dali najevo, že o pokračování jeho vlády nemají zájem a je jen na politicích, jestli Ústí půjde cestou normální politiky nebo cestou člověka, který chce celé město prohlásit za ghetto pod záminkou boje proti doplatkům na bydlení a pak si na kandidátku nacpe obchodníka s chudobou…

Tagy