weby pro nejsevernější čechy

KULT 21, zastavení deváté: jde to i beze slov ZirkusManufaktur

Protože na představení ZirkusManufaktur z nedalekého Saska chyběl kolega Himmel, musel jsem to vzít na sebe a nakonec hlasitě vydechnout a říci: bylo to výborný! Tak jako on to sice neumím, ale snažil jsem se. A představení bylo skutečně VÝBORNÝ.

Divadlo ZirkusManufaktur tvoří vlastně pouze herec, mim a kabaretier Martin Kiefer a vystačí si vrchovatě. Na Kultu zahrál představení Jeden den pana Schroedingera a my můžeme říci, že je to jeho den poslední. Tedy den na zemi, kde se mu příliš nedaří. Je to jeden z těch šedivých lůzrů, kteří jsou tu hlavně od toho, abychom si z nich dělali legraci a abychom se modlili za to, že se nestaneme jedním z nich.

Tahle groteska se dá hrát (a hraje se) na mnoho způsobů, ten Martinův je jeden z nich a funguje báječně. Svého hrdinu nešetří, pumpuje mu do plic nikotin, lije do něj chlast, nechá ho zaplést se do kriminální historky a nechává ho se modlit k jednomu z těch politiků, o kterých se ve slušné společnosti nemluví.

(Ano, použil tu – pravděpodobně po konzultaci s místní technikou – portrét muže, který nepatří ani k mým oblíbencům).

Nakonec pan Schroedinger ve velkolepé scéně odchází na věčnost a my můžeme doufat, že se mu tam bude dařit lépe, než v životě, který ukončil v tom našem slzavém údolí.

 

Tagy