weby pro nejsevernější čechy

Kdo je tady boxer? Jaroslav Foldyna!

V květnu 2017 celá republika sledovala, jak prezident Zeman ponižuje ústavu na trhací kalendář a veřejně dehonestuje premiéra Sobotku, který si, ve snaze zachovat důstojnost, rozmyslel demisi, aby zachránil již tak pochroumanou a zle zkoušenou demokracii. Okamžitě se zdvihla vlna odporu hradních pohůnků a prokremelských moralistů, kteří stále vzhlížejí s obdivem k Moskvě jako poslední baště dobra. Mezi nimi byl samozřejmě i Jaroslav Foldyna, výrazná tvář ČSSD a ústeckého kraje, který nevynechá příležitost, aby si neudeřil do moderní levice a do tehdejšího premiéra Sobotky. Střih.
Je říjen roku 2018 a ČSSD utrpěla debakl, který patří k nejhorším v její historii. Totální ústup z pozic, vybrakování voličstva Piráty na straně jedné a ANO na straně druhé. Jaroslav Foldyna, jeden z nesporných strůjců tohoto debaklu, ihned slibuje demisi a odchod ze stranických funkcí. Lidé se radují, sociální sítě jsou plné naděje, že se ČSSD skutečně zvedne ze dna. Jenže přichází pondělí a Jaroslav Foldyna dramaticky obrací. Prý by to byla zbabělost a on je boxer, on se nevzdává, takže si to musí rozmyslet. Není to analogie k Sobotkovi? Prý není. Sobotka byl zbabělec, Foldyna je boxer. Vynikající logický konstrukt.

Kdo je vlastně Jaroslav Foldyna?

Dle vlastních slov autentický konzervativní sociální demokrat, v očích jedněch hrdina a pro druhé nejhorší hrobník sociální demokracie. A jak to je doopravdy?
Bezesporu se jedná o výraznou osobnost české politiky a člověka, který ušel obrovský kus cesty v politice a v rétorických schopnostech, ale zároveň se s rozmachem sociálních sítí naplno ukázal, když nezřídka vyhrožuje fyzickou konfrontací a nezřídka uráží každého, kdo má jiný názor. Ale to by byl jen slabý odvar skutečného obrazu tohoto člověka plného rozporů, který se stylizuje do pozice autentické levice.
Oblíbeným paradoxem je skutečnost, že Foldyna své oponenty bez jakékoliv znalosti skutečného obsahu škatulkuje jako neomarxisty. Toto označení je v současné politické debatě čím dál tím častější, ale reálně se nevyužívá v tom smyslu, které skutečně má. Obzvláště kouzelně pak působí od člověka, kterému jen listopad 1989 zabránil, aby se stal členem KSČ, když byl čekatelem na členství…
Jaroslav Foldyna se označuje za levičáka, ale striktně odmítá názory moderní levice. Skutečně ho nezajímají práva sexuálních i etnických menšin, postavení žen nebo osudy uprchlíků. Díky vazbě na Srbsko dokázal dokonce označit genocidu osmi tisíc muslimů ve Srebrenici takřka za sebevraždu. Sympatické jsou mu i názory Viktora Orbána, který Maďarsko spokojeně vyvádí z demokracie směrem k autoritářskému režimu.
Tomu jen napomáhá skutečnost, že se rád na motorce prohání s ruským krajně pravicovým proputinovským gangem Noční vlci a velmi agresivně útočí na odpůrce, kterým vadí odklon české politiky od západu. Jeden ze svých psychopatických výpadů tak Foldyna okomentoval tak, že oponenta považoval za gaye a chtěl mu dát jazyk, což následně eskalovalo dojemným ubrečeným videem natočeným (asi na záchodě) na mobil. Vynikající obraz politika…
Za zmínku jistě stojí i Foldynův vztah k přírodě, který se dá shrnout ve dvou bodech. Jedná se o největšího propagátora vybudování jezů na Labi, což znamená vylití koryta řeky betonem a nevratné poškození ekosystému. A když už zničíme Labe, tak by to chtělo ještě něco. Co třeba zbourat někomu domovy a zplundrovat krajinu? Tak jo, nemusíme si snad ani říkat, že Jaroslav Foldyna je velkým podporovatelem prolomení limitů těžby a zničení Horního Jiřetína. Důležité jsou prachy, ne lidi, jejich domovy a krajina. To řeší neomarxisté.
Jaroslav Foldyna může být levičákem, pokud tak o sobě mluví, ale především je nepřítelem a hrozbou pro liberální demokracii. Vždyť je hlavním strůjcem ústecké krajské koalice ČSSD s KSČM a SPD. A právě to jsou strany, kde by mu bezesporu bylo líp. Co jiných označuje za zbabělost, to u sebe vydává za ctnost, ale ve skutečnosti stranu potápí daleko více, než to činil Bohuslav Sobotka.
Boxere Foldyno, voliči to sečetli tvým názorům, tvému chování a v Děčíně tě poslali mimo zastupitelstvo a bylo to ukázkové K.O.. Možná je na čase hodit do ringu ručník a najít si jinou stáj, která bude názorově bližší…

Tagy