weby pro nejsevernější čechy

Hraběcí čekárna v Doksech: když ještě šlechtici jezdili vlakem

Takzvaná Hraběcí čekárna, která sloužila rodině Valdštejnů, je k vidění na vlakovém nádraží v Doksech, které v roce 2017 vyhrálo soutěž o Nejkrásnější nádraží České republiky. Právě rodina Valdštejnů se výrazně zasloužila o to, aby nová železniční trať z Bakova nad Jizerou do České Lípy zprovozněná roku 1867 vedla právě přes Doksy.
„Doksy mají návštěvníkům mnoho co nabídnout. Kromě hojně navštěvovaného Máchova jezera také zrekonstruovaný zámek, památník Karla Hynka Máchy a třeba právě výjimečnou historickou čekárnu na nádraží. Dobrý důvod vydat se na cestu vlakem,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.
Hraběcí čekárnu, toto ojedinělé zařízení železničních stanic na českém území, si nechal ve výpravní budově stanice Doksy zřídit hrabě Arnošt Antonín František de Paula z Valdštejna, jenž byl prezidentem Českých severních drah a současně majitelem panství v Doksech.
Dodnes se v čekárně nalézají dva velké obrazy dokského zámku a Velkého rybníka, dnešního Máchova jezera, od pražského malíře Hugo Ullika, který byl též ilustrátorem a scénografem, z roku 1869. Obraz nynějšího Máchova jezera ale neodpovídá úplně realitě.
Potomci rodu Valdštejnů se vrátili do čekárny v roce 1986 a svou návštěvu zapsali do návštěvní knihy. Klíče od čekárny si je možné zapůjčit v pokladně dokského nádraží, prohlídka je zdarma.

Tagy